Villamedia - het (online) platform van de Nederlandse Vereniging van Journalisten - en Röportaj vroegen in 2019 tien weken lang aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Deze columns zijn via brieven aan hun advocaten de gevangenis uitgekomen. Publicatie was voor de betrokkenen niet zonder risico. Maar zwijgen was voor hen geen optie. Via de contacten van Röportaj is het gelukt de journalisten te bereiken.
Het spits wordt in februari 2018 afgebeten door Nedim Türfent, voormalig fotograaf van het persbureau DIHA. Türfent zit sinds mei 2016 in totale afzondering vast. In december 2017 werd hij veroordeeld tot acht jaar en negen maanden gevangenisstraf voor lidmaatschap van een terroristische organisatie en het maken van terreurpropaganda. In zijn column schrijft hij over zijn leven in eenzame opsluiting in een gevangenis in Van, in het zuidoosten van Turkije. De tweede column is van de hand van Can Dündar, oud-hoofdredacteur van Cumhuriyet, één van de oudste dagbladen in Turkije. In zijn column schrijft Dündar over zijn leven in ballingschap.Sinds de zomer van 2016 woont en werkt Can Dündar in Berlijn waar hij de website www.ozguruz.de heeft opgezet.
In de derde column schrijft onderzoeksjournaliste Pelin Ünker - financieel verslaggever van het dagblad Cumhuriyet - over de aanklacht die tegen haar werd ingediend door de advocaten van voormalig premier Binali Yildirim voor haar verslaggeving over de Paradise Papers, waarin ze off-shore bedrijven in Malta van de familie Yildirim aan het licht bracht.
In de vierde aflevering is het woord aan Büşra Erdal, oud-verslaggever en -columniste van de aan de Gülen-beweging gelieerde krant Zaman. In haar column schrijft ze over haar leven in eenzame opsluiting, nadat ze tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf werd veroordeeld vanwege 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. In de vijfde aflevering vertelt Çağrı Sarı, redacteur van de onafhankelijke krant Evrensel, over de vele rechtszaken die tegen haar worden aangespannen.
Ziya Ataman, voormalig verslaggever van het per decreet gesloten persagentschap Dicle (DIHA), omschrijft in zijn column hoe hij ondanks ziekte zijn gevangenisstraf uitzit. Sinds april 2016 zit hij vast in voorarrest. Ataman wordt onder meer beschuldigd van 'het ontwrichten van de eenheid en territoriale integriteit van de staat'. In de zevende aflevering is het woord aan Michelle Demishevich.Ze verliet Turkije om er nooit meer terug te keren en werkt tegenwoordig voor de Duitse zender WDR en dagblad TAZ. Hierna is het woord is het woord aan Murat Güreş, als journalist werkzaam voor het dagblad Yurt Haberler. Hij draagt in de volgende column het stokje over aan Idris Sayılğan. In januari is deze Koerdische journalist veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en drie maanden vanwege 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. Hekkensluiter van de tiendelige reeks columns is Oğuz Usluer, oud-chef Nieuws van het tv-kanaal Habertürk. Usluer zit sinds december 2016 in de gevangenis en is in maart 2018 tot 7,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'.
Lees alle columns die op Villamedia zijn gepubliceerd.