Dicle Müftüoğlu blijft nog langer in voorarrest

De ‘meest veerkrachtige journalist van het jaar’ Dicle Müftüoğlu moet na 224 dagen nog langer in voorarrest blijven. Dit hoorde de covoorzitter van de Dicle Firat Journalists Association 7 december van de rechter in de zuidoostelijke stad Diyarbakır.

 

Het was haar eerste verhoor sinds ze meer dan zeven maanden geleden op de Internationale Dag van de Persvrijheid gearresteerd werd. Müftüoğlu staat terecht voor ‘lidmaatschap van een organisatie’ en ‘vorming of leidinggeven aan een gewapende terroristische organisatie’. Beschuldigingen waar journalisten die zich met de Koerdische kwestie bezighouden regelmatig mee te maken hebben.

Müftüoğlu stak niet onder stoelen of banken dat de rechtszaak politiek gemotiveerd is. “In de laatste honderd jaar zijn veel dingen veranderd, maar de druk op Koerdische journalisten blijft onveranderd”, aldus de journaliste in haar verdediging. “Regeringen die zich ongemakkelijk voelen bij de waarheid tolereren geen persvrijheid. Deze intolerantie wordt vergroot als het gaat om de Koerdische kwestie.”

In 2020 kreeg ze nog een jaar en drie maanden celstraf opgelegd voor ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ vanwege een tweet met een foto waarop iemand van de Syrisch-Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) te zien was.

Aantijging: bellen met journalisten
De aantijgingen tegen Müftüoğlu zijn onder andere gebaseerd op telefoongesprekken met collega-journalisten, politici en mensenrechtenactivisten. “Er is niets zo natuurlijk als het bellen met mijn collega-journalisten en hen te ontmoeten”, gaf ze als repliek.

Ook werd een trip naar Iraaks-Koerdistan in 2017 om verslag te doen over het onafhankelijkheidsreferendum opgevoerd als bewijs. “Absurd”, volgens Müftüoğlu, die erop wees dat het nieuws gewoon te lezen was op de website van het persbureau waarvoor ze werkte.

Verder werd haar werk voor de Dicle Firat Journalists Association bestempeld als ‘activiteiten voor een terroristische organisatie’. Bij deze organisatie zette Müftüoğlu zich in voor journalisten die met juridische intimidatie te maken krijgen. Voor onder andere deze inspanningen ontving ze eerder dit jaar nog de prijs voor ‘meest veerkrachtige journalist van het jaar’ van de in Nederland gevestigde ngo Free Press Unlimited, die de beschuldigingen eerder afdeed als ‘ongefundeerd’.


Twee ongeldige aanklachten, langer in voorarrest
De aanklacht tegen Müftüoğlu kwam sowieso al moeilijk tot stand. Een eerste aanklacht werd afgewezen omdat het onderzoek niet klopte. Een tweede aanklacht werd teruggestuurd omdat deze was ingediend bij de rechtbank van de verkeerde provincie.

De huidige aanklacht van 43 pagina’s bestaat voornamelijk uit algemene informatie over de verboden PKK en KCK. “Het gedeelte over Dicle telt maar 3 pagina’s”, zo merkte Müftüoğlu’s advocaat Veysel Ok in de rechtbank op. Hierin staan getuigenverklaringen, maar geen enkel bewijs, aldus de verdediging.

Het betoog van de advocaten had overigens geen invloed op de beslissingen van de rechter. Die besloot tegen de procedures in Müftüoğlu’s voorarrest in de vrouwengevangenis in Ankara te verlengen voordat haar advocaten konden beginnen aan hun pleidooi.

“Deze zitting was een theater”, liet Ok weten. ”Maar ook een theater heeft bepaalde procedures en regels.”

Müftüoğlu’s rechtszaak gaat verder op 18 januari.

(Portretfoto: IPI)