Canan Coşkun veroordeeld tot twee jaar en drie maanden gevangenisstraf

Canan Coşkun, verslaggever van het onafhankelijke dagblad Cumhuriyet, is op 19 juli veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en drie maanden. Coşkun wordt beschuldigd van het 'beschadigen van een individu', nadat ze met naam en toenaam verwees naar een 'geheime getuige' in de rechtszaak waarbij academica Nuriye Gülmen en docente Semih Özakça werden berecht als onderdeel van een gerechtelijk onderzoek tegen het Revolutionaire Volksbevrijdingsfront (DHKP-C). 

 

De aanklager eiste dat Coşkun zou worden berecht op basis van artikel 6/1 van de Anti-Terreurwet en dat zij tot drie jaar gevangenisstraf zou worden veroordeeld. Tijdens de rechtszitting legde Coşkun een verklaring af. "Ik ben sinds 2013 rechtbankverslaggever van Cumhuriyet en heb in de rechtbank verschillende belangrijke zaken gevolgd (...). Ik heb geen misdaad gepleegd en ik eis vrijlating." Bülent Utku, de advocaat van Coşkun, stelde dat de 'geheime getuige', Berk Ercan, naar wie in de aanklacht wordt verwezen, geen 'overheidsambtenaar is' of een 'persoon die belast is met terreurbestrijding'. "Berk Ercan is geen overheidsfunctionaris zoals omschreven in artikel 6 van de Anti-Terreurwet. Omdat Berk Ercan geen overheidsambtenaar is, heeft mijn cliënte in haar berichtgeving over hem geen misdrijf gepleegd."

 

Abbas Yalçın, eveneens advocaat van Coşkun, verwees naar andere berichten die over Berk Ercan in de media zijn verschenen. "Het persagentschap Anadolu heeft vergelijkbare nieuwsberichten als mijn cliënte gepubliceerd en Berk Ercan met naam en toenaam genoemd. Toen Cumhuriyet over Berk Ercan schreef, werd dit beschouwd als een misdrijf, terwijl dit niet het geval was toen Anadolu of andere nieuwsagentschappen hierover verslag deden."

 

Het gerechtshof wees het verzoek om vrijlating van de advocaten van de hand, omdat Coskun Ercan als doelwit zou hebben gekozen in haar berichtgeving'.

 

Solidariteitsactie

Röportaj en de Nederlandse Vereniging van Journalisten voerden in 2015 vanwege een eerdere aanklacht uit solidariteit actie voor Canan Coşkun. Toen eiste een officier van justitie 23 jaar en vier maanden gevangenisstraf geëist tegen de journaliste, omdat zij zich volgens justitie schuldig hebben gemaakt aan het beledigen van een ambtenaar in functie. Klik hier voor meer informatie over deze rechtszaak.

 

Lees ook de bio van Canan Coşkun.

 

Bron: Bianet, International Press Institute