R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Gerechtshof handhaaft levenslange gevangenisstraf tegen gebroeders Altan en Nazl覺 Il覺cak

Het gerechtshof in Istanbul heeft de veroordeling tot levenslange gevangenisstraf tegen zes journalisten, onder wie Ahmet Altan, Mehmet Altan en Nazl覺 Il覺cak, gehandhaafd. De advocaten van het drietal tekenen hiertegen beroep aan bij het Hof van Cassatie. De journalisten zijn eerder dit jaar veroordeeld tot verzwaard levenslang op beschuldiging van een 'poging tot omverwerping van de constitutionele orde'.

 

altans ilicak merged

In februari 2018 zijn zes journalisten - Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazl覺 Il覺cak, Fevzi Yaz覺c覺, Yakup imek en 羹kr羹 Turul zeng羹l - tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege een 'poging tot omverwerping van de constitutionele orde'. De rechtbank in Istanbul besloot op 27 juni 2018 tot vrijlating van Mehmet Altan en plaatste hem onder politietoezicht.

 

Mehmet Altan en Nazl覺 Il覺cak, die zich nog steeds in detentie bevindt, zijn op 2 oktober voor de rechtbank verschenen. Schrijver en jounalist Ahmet Altan volgde de zitting via het videoconferencing-systeem dat bekend staat onder het acroniem SEGB襤S. Sezgin Tanr覺kulu, parlementari禱r van oppositiepartij De Republikeinse Volkspartij (CHP), journaliste Yasemin ongar, vertegenwoordigers van het journalistieke platform P24 en familieleden van de gearresteerde journalisten waren eveneens bij de rechtszitting aanwezig.

 

Achtergrond
Aye Nazl覺 Il覺cak was in het verleden commentator voor het dagblad zg羹r D羹羹nce en Can Erzincan TV. Daarnaast was ze werkzaam als columniste van de krant Yar覺na Bak覺, die werd opgericht nadat de regering de mediagroep Feza Gazetecilik in maart 2016 overnam. Il覺cak werd op 30 juli 2016 gearresteerd, als onderdeel van een golf van repressie tegen journalisten. Zij zit op dit moment gevangen in de Vrouwen Gevangenis in Bak覺rk繹y, 襤stanbul.

 

Auteur en journalist Ahmet Altan werd samen met zijn broer Mehmet, professor Economie en columnist, op 10 september 2016 gearresteerd. Beiden worden beschuldigd van misbruik van hun positie in de media ten dienste van de religieuze beweging die wordt geleid door de islamitisch geestelijke Fethullah G羹len. De Turkse regering verdenkt hem ervan een 'parallelle staatsstructuur' te hebben opgericht en het brein te zijn achter de misluke staatsgreep in juli 2016. Mehmet Altan werd op 27 juni vrijgelaten.

 

Ahmet Altan wordt in verschillende andere rechtszaken vervolgd, onder meer op beschuldiging van 'terroristische propaganda' en 'belediging van de president'. Altan is veroordeeld tot vijf jaar en elf maanden voor de eerste aanklacht en voor een geldboete van 7000 Turkse lira voor de tweede aanklacht.

 

Fevzi Yaz覺c覺 - vormgever van de inmiddels gesloten krant Zaman - en Yakup imek, marketing manager van dit dagblad, zijn in afwachting van hun rechtszaak op 5 augustus 2016 gevangen gezet. Hoewel Yaz覺c覺, als Zaman's belangrijkste vormgever, niet rechtstreeks verantwoordelijk was voor de redactionele inhoud, baseerde het Hof zijn besluit op het 'sterke vermoeden' dat hij lid zou zijn van de G羹len-beweging en werkzaam was voor een medium dat onderdeel was van 'de mediatak [van de beweging]'.