Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Ahmet Altan, schrijver en journalist

Ahmet Altan is in 1950 geboren. Hij volgde een studie Economie en schreef op 22-jarige leeftijd zijn eerste vertaling op zijn naam. Twee jaar later begon zijn journalistieke loopbaan. Zo maakte hij reportages in Afrika en de Verenigde Staten. Vanaf 1987 legt de schrijver-journalist zich toe op het schrijven van columns voor verschillende dagbladen. Ook was hij betrokken bij de voorbereiding van politieke discussieprogramma’s voor verschillende televisiekanalen.

Altan maakte zich daarnaast verdienstelijk als schrijver en publiceerde drie romans: Dört Mevsim Sonbahar (De herfst van drie seizoenen), Sudaki Iz (Sporen in het Water) en Yalnizligin Özel Tarihi (Bijzondere geschiedenis van de eenzaamheid). Het succesvolle boek Sudaki Iz - over een groep linkse terroristen in de jaren 70 - beleefde in slechts enkele maanden drie drukken. Enige tijd later werd het boek in beslaggenomen en na een slepende rechtszaak van twee jaar in 1985 vanwege ‘obsceniteiten’ verboden. Samen met Orhan Pamuk en Yasar Kemal is Ahmet Altan Ă©Ă©n van de beste verkopende auteurs in Turkije.

 

AtakĂŒrt

Dat ook journalisten die werkzaam zijn voor staatsgezinde kranten het slachtoffer kunnen worden van repressie, bleek toen Altan een column schreef met de titel AtakĂŒrt. Zijn werkgever, het staatsgezinde dagblad Milliyet (Natie), wees hem de deur. De hoofdredacteur, evenals enkele verslaggevers en columnisten, namen uit protest eveneens ontslag. De journalist werd in april 1995 aangeklaagd op basis van artikel 312 van het Turkse Wetboek van Strafrecht, dat opruiing verbiedt. Altan hing een gevangenisstraf van zes jaar boven het hoofd. Later werd de straf omgezet in een voorwaardelijke gevangenisstraf van 20 maanden. Twee weekbladen - Ekspres en Söz (Het Woord) - publiceerden de gewraakte column en werden in beslaggenomen. Tegen het gematigde linkse blad Ekspres werd een aanklacht ingediend.

 

Campagne Yasar Kemal

Ahmet Altan stapte over naar het dagblad Yeni YĂŒzyil (Nieuwe Eeuw). In 1996 werd wederom een aanklacht tegen hem ingediend, dit keer op beschuldiging van ‘belediging van de regering, het parlement en het leger’, vanwege twee artikelen waarin hij ingaat op het gewapende conflict in Zuidoost-Turkije. Altan was bovendien Ă©Ă©n van 98 intellectuelen die in 1996 werden berecht, omdat zij collectief als uitgever optraden van de bundel Vrijheid van Meningsuiting in Turkije. Dit boek verscheen nadat de Koerdische schrijver Yasar Kemal in 1995 werd aangeklaagd vanwege een artikel dat hij publiceerde in het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Hierin stelde hij het beleid van de Turkse regering in het zuidoosten van Turkije ter discussie. Uit solidariteit brachten schrijvers, journalisten, artiesten, advocaten en mensenrechtenactivisten een bundel uit waarin teksten staan die door de Gerechtshoven voor de Staatsveiligheid zijn verboden. Altan ontving in 1997 de Helman/Hammet-prijs die elk jaar door Human Rights Watch wordt uitgereikt.

 

‘Wie nadenkt, kiest partij’

In oktober 2008 is Altan opnieuw aangeklaagd op basis van artikel 301 van het Turkse Wetboek van Strafrecht. Dit artikel verbiedt uitspraken en publicaties waarin de ‘Turkse identiteit’ wordt beledigd. De aanklacht volgt op het artikel Ah Ahparik (‘Ach, broeder’ in het Armeens) in het dagblad Taraf, waarvan Altan hoofdredacteur is. Ook de directeur van de krant, Adnan Demir, is aangeklaagd. Aanleiding is een klacht die is ingediend door leden van de ultra-nationalistische partij BBP. Zij beweren dat Altan heeft geschreven dat “de Unionisten tijdens het Ottomaanse Rijk een wrede genocide hebben gepleegd” en hiermee de Turkse natie als barbaars en immoreel heeft afgeschilderd. Taraf verschijnt sinds november 2007 en heeft een oplage van 50.000 exemplaren. Het motto van de krant luidt: “DĂŒsĂŒnmek taraf olmaktir’: ‘Wie nadenkt, kiest partij’.  In zijn kolommen opent Taraf de aanval op het leger, de seculiere oppositie en de rechterlijke macht. Dit leidde verschillende keren tot opzienbarende scoops, doordat de krant de hand wist te leggen op vertrouwelijke rapporten van het leger. Er gaan geruchten dat de krant geld krijgt van regeringspartij AKP of aanverwante islamitische organisaties.