R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Nazl覺 Il覺cak

22 januari Istanbul, Turkije

AyseNazliIlicak

Aangeklaagde: Nazl覺 Il覺cak

Mediatitel en functie: dagblad Yar覺na Bak覺 - columnist

Status: in gevangenschap

Locatie: Bak覺rk繹y Vrouwengevangenis, 襤stanbul

Aanklacht: het onthullen van staatsgeheimen en documenten voor spionage

Mogelijke strafmaat:

Gerechtshof: Istanbul 26ste Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Aye Nazl覺 Il覺cak is op 30 juli 2016 gearresteerd als onderdeel van een reeks operaties tegen journalisten die ervan worden verdacht volgelingen te zijn van Fethullah G羹len. G羹len wordt er door de Turkse regering van beschuldigd een 'parallelle staatsstructuur' te hebben opgericht en het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016.

 

Il覺cak, voormalig commentator van het dagblad zg羹r D羹羹nce en Can Erzincan TV, was werkzaam als columnist van de krant Yar覺na Bak覺, die werd opgericht nadat de autoriteiten een inval deden bij de Feza Gazetecilik mediagroep in maart 2016. Zij wordt in verschillende rechtszaken vervolgd op basis van uiteenlopende aanklachten. Zo wordt ze beschuldigd van het 'onthullen van staatsgeheimen en documenten voor spionage'.

 

Tijdens de meeste recente zitting op 9 oktober 2018 woonde Il覺cak de rechtszaak bij via het juridische conference-systeem dat bekendstaat onder het acroniem SEGBIS. De rechters gaven aan dat zij tijdelijk verantwoordelijk op de zaak zijngezet en daarom geen definitief oordeel zullen uitspreken. Zij gaven Il覺cak daarom te verstaan haar verklaring 'kor te houden'.

 

Het Hof besloot de aanvullende documenten waarom is verzocht te willen afwachten en verdaagden de zitting naar 22 januari 2019. Ilicak zal deze zitting opnieuw via SEGBIS bijwonen.

 

Il覺cak is in februari 2018 in een andere zaak veroordeeld voor een 'poging de constitutionele orde omver te werpen'. Zij kreeg samen met vijf andere journalisten een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Dit zijn Ahmet Altan, Mehmet Altan, Fevzi Yaz覺c覺, Yakup imek en 羹kr羹 Turul. Il覺cak zit gevangen in de Vrouwengevangenis in het district Bak覺rk繹y in 襤stanbul.