Persorganisaties starten campagne voor vrijlating Müftüoğlu

Zes persorganisaties zijn een campagne gestart voor de vrijlating van journaliste Dicle Müftüoğlu, voorafgaand aan haar derde zitting op 29 februari.

“We willen dat mensen weten dat journalistiek een integraal onderdeel is van de democratie en dat de bescherming van journalisten de bescherming van de vrijheid van meningsuiting en democratie betekent”, zo de schrijven zes ondertekende persorganisaties.
Müftüoğlu werd op 3 mei, de Internationale dag van de persvrijheid, gearresteerd op basis van terrorisme gerelateerde beschuldigingen. Een aantijging die journalisten met enige vorm van Koerdische connectie nogal snel krijgen. Sindsdien zit de journaliste vast in de beruchte Sincan-vrouwengevangenis in Ankara.

Schendingen
Volgens de persorganisaties zijn de aantijgingen volledig uit de lucht gegrepen en staat in haar 43 pagina tellende aanklacht geen enkel geldig bewijs. “Müftüoğlu heeft altijd de journalistieke principes en ethische regels beschermd en verdedigd terwijl ze haar vak uitoefende”, aldus de organisaties.

De zaak tegen Müftüoğlu is daarom typisch geval van een SLAPP, kort voor Strategic Lawsuit Against Public Participation, volgens de Media and Law Studies Association (MLSA), een van de ondertekenaars van de campagne. Hiermee worden Koerdische media die kritiek uiten op de regering het stilzwijgen opgelegd. “De ongefundeerde zaak tegen haar is een ernstige schending van het recht op een eerlijk proces en de vrijheid van meningsuiting”, aldus MLSA, die recent berekende dat 314 journalisten in Turkije voor de rechter moesten verschijnen, tussen 1 september 2022 en 1 september 2023.

Veerkrachtige journalist
Voor haar inspanningen tegen de juridische intimidatie van journalisten werd Müftüoğlu recent nog bekroond met de prijs voor ‘meest veerkrachtige journalist van het jaar’ door de Nederlandse ngo Free Press Unlimited.
De volledige tekst is hier te vinden en is opgesteld door: The Association of contemporary journalists, Di̇cle Firat Journalists Association, The Media and Law Studies Association, Mesopotamia Women Journalists Association, Union of Press Publishing and Printing Workers of Turkey, The Journalists Union of Turkey.