Museum voor Verboden Gedachten

cartoon taboe

 

Piet Dankert, oud-voorzitter van het Europees Parlement, opende in juni 1998 de deuren van het Museum van Verboden Gedachten in Izmir. Het museum bevond zich in een oud Grieks huis in de wijk Konak in Izmir, tegenover het geboortehuis van Ismet Inönü, de tweede president van Turkije.

 

Het gebouw herbergde allerlei kamers gewijd aan verboden poëzie, literatuur, journalistiek en kunstuitingen. Deze ruimtes stonden onder meer in het teken van dichters en schrijvers - zoals Nâzim Hikmet en Aziz Nesin - en de cinema in Turkije, met veel foto's en affiches van bekende films en regisseurs, zoals Yilmaz Güney van de beroemde film Yol. Ook stonden er vitrines met langspeelplaten van onder meer de componist Ruhi Su en was een overzicht te zien van voorpagina's van gecensureerde kranten, zoals Özgür Ülke, Özgür Gündem en Evrensel. Verder stonden in een boekenkast verboden boeken uitgestald.

 

Dit initiatief kwam tot stand in samenwerking met Amnesty International en Freedom of Thought, een ngo in Turkije die zich inzette voor de vrijheid van meningsuiting.