Op mediamissie naar Turkije met NVJ

 

Tijdens een mediamissie naar Turkije, die Röportaj in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Journalisten organiseerde, stonden tussen 22 en 27 oktober 1998 verschillende redactiebezoeken op het programma. Deze missie gaf een goede indruk van het medialandschap in Turkije en omvatte het hele journalistieke spectrum: van mainstream kranten tot pro-Koerdische en islamitische media.

 

Röportaj nam de organisatie en begeleiding van de missie voor haar rekening, die onder leiding stond van Hans Verploeg - toenmalig algemeen secretaris van de NVJ - en Inge Brakman, destijds voorzitter van het Commissariaat voor de Media. Zij gingen met hoofdredacteuren en journalisten in gesprek over de omstandigheden waaronder journalisten in Turkije moeten werken en de grenzen die de wet aan de persvrijheid stelt.

 

Zo stonden onder meer bezoeken op de agenda aan het dagblad Milliyet, Cumhuriyet, Yeni Evrensel, de pro-Koerdische krant Ülkede Gündem, het Media Parlament (Gazeteciler Meclisi), het online mediaplatform Bianet en het islamitische tv-kanaal Kanal 7. Ook vonden gesprekken plaats met vertegenwoordigers van journalistieke vakbonden, zoals de Turkse Journalisten Vakbond (Türk Gazeteciler Sendikasi), de Vereniging van Progressieve Journalisten (Çagdas Gazeteciler Dernegi) en de Gazeteciler Cemiyeti.