De Vluchtschrijver

 

Amsterdam Vluchtstad was een initiatief van het Rushdie Defence Committee. Voor schrijvers of publicisten die met de dood werden bedreigd was een netwerk van Europese vluchtsteden in het leven geroepen, zoals in Amsterdam, Berlijn, Frankfurt, Straatsburg, Helsinki en Bordeaux. Elk jaar werd een schrijver of journalist de ruimte geboden om vrij van bedreiging zijn werk te doen. Op verzoek van het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten nodigde Röportaj de vooraanstaande journalist Ragip Duran uit om als 'vluchtschrijver' van april tot en met september 1999 te wonen en werken in Amsterdam. Duran was eerder veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf wegens 'separatisme' naar aanleiding van een interview dat hij had met PKK-leider Abdullah Öcalan.

 

Duran kreeg in deze periode ruimte om vrij van bedreiging zijn werk te doen. Hij werd na zijn aankomst ontvangen in de woning van burgemeester Patijn, in aanwezigheid van verschillende vertegenwoordigers van Amsterdam Vluchtstad, onder wie schrijver Adriaan van Dis, één van de initiatiefnemers van het project. Het Ministerie van Onderwijs verstrekte een toelage van 33.000 gulden en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten stelde woonruimte beschikbaar

 

Van redactiebezoeken tot lezingen

Röportaj begeleidde Duran tijdens zijn verblijf en zorgde voor de invulling van een programma dat uit tal van activiteiten bestond. Zo gaf de journalist gastcolleges aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Utrecht en bracht hij bezoeken aan de redacties van verschillende media, waarond het NOS Journaal, RVU Radio, lokale media (Wegener), NRC Handelsblad, Twee Vandaag, Radio 1 en de Migrantenomroep. Ook gaf Duran lezing aan scholen voor de journalistiek en nam hij deel aan debatten in De Balie in Amsterdam. Zijn verblijf resulteerde daarnaast in interviews en publicaties in verschillende media. Ook deelde Duran zijn ervaringen in zijn column in het dagblad Radikal waarin hij onder meer schreef over het medialandschap in Nederland.