Caricaturca

caricaturca

Op 9 juli 2010 opende de expositie Caritacurca - een tentoonstellling van 185 cartoons en spotprenten van ruim zestig tekenaars uit Nederland, Turkije, Duitsland en Zwitserland - in Istanbul de deuren. Doel van deze tentoonstelling was het debat over de grenzen van humor en culturele taboes aan te zwengelen. Tientallen tekeningen lieten de verschillen en overeenkomsten tussen deze culturen zien. De tentoonstelling was een initiatief van het Persmuseum, Röportaj en de Duits-Turkse organisatie Diyalog Derneği

 

Een jaar duurden de voorbereidingen. Een jaar waarin Röportaj steeds meer verbonden raakte met het Persmuseum in Amsterdam. Het resultaat was een unieke tentoonstelling van cartoonisten uit Nederland, Turkije, Duitsland en Zwitserland. Standplaats: Istanbul. Het decor van Caricaturca 2010 was DEPO, in het alternatieve hart van de Turkse hoofdstad, niet ver van Istanbul Modern. Tijdens de opening waren de bekende Nederlandse cartoonisten Jos Collignon, Joep Bertrams, Tom Janssen en Ruben L. Oppenheimer aanwezig . Zij gingen een dag later met collega's uit de andere landen in debat over hun werk, hun visie en de grenzen die ze tegenkomen. Joep Betrams had speciaal voor de tentoonstelling een cartoonfilmpje gemaakt .

 

Na de tentoonstelling in Istanbul maakte Caricaturca een tournee in Turkije, Duitsland en Nederland. Dit project is onder meer mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Stichting Democratie & Media en het Nederlandse consulaat in Istanbul.