Vrouwelijke journalisten in Turkije steeds vaker onderdrukt

Het niveau van geweld en onderdrukking waarmee journalisten in Turkije worden geconfronteerd, neemt met de dag toe. Vrouwelijke journalisten staan ​​in de frontlinie.

Na de publicatie van een politierichtlijn in mei, om audiovisuele berichtgeving over protesten te voorkomen, is het aantal incidenten gestegen. Vooral vrouwelijke journalisten werden fysiek aangevallen door de politie of verhinderd om verslag te doen van openbare demonstraties. 

In juli registreerde Turkije 10 fysieke aanvallen op vrouwelijke journalisten. Het op één na hoogste aantal van de landen die zijn onderzocht door de Coalition for Women in Journalism. Vrouwelijke journalisten zijn over de grond gesleept, geduwd en zelfs geslagen en verwond. Bovendien aarzelt de regering niet om fysieke aanvallen op vrouwelijke journalisten om te zetten in politieke repressie: fysiek geweld wordt vaak gevolgd door detentie.

Cyberpesten

Vrouwelijke journalistenMaar de aanvallen op vrouwelijke journalisten in Turkije beperken zich niet tot de straat. Terwijl onafhankelijke journalistiek in Turkije in snel tempo naar online verschuift, nemen vrouwelijke journalisten een steeds precairder positie in op digitale platforms. Het feit dat vrouwelijke journalisten onevenredig vaak het doelwit zijn van cyberpesten, intimidatie en misbruik op digitale platforms, roept grote zorgen op over hun fysieke en psychologische veiligheid. Online intimidatie van vrouwelijke journalisten in Turkije neemt meestal de vorm aan van vrouwonvriendelijke retoriek en beledigingen.

Eylem Yılmaz, een freelance journalist die eerder voor verschillende nieuwszenders werkte, waaronder Agos, T24 en Radikal, en te maken kreeg met online intimidatie, vertelde het International Press Institute (IPI) dat de dreiging van verkrachting toeneemt. Ze deelde haar recente ervaring: “Mijn telefoonnummer is gedeeld op een Russische datingwebsite. Nadat ik een aankondiging had gedaan met de vermelding 'ik zal aanklagen' en 'ik zal uitzoeken wie het is', kon ik de oproepen en sms-berichten stoppen. Ik krijg nog steeds af en toe sms'jes. Ik ben onderworpen aan veel verbaal geweld en intimidatie, waaronder bedreigingen met verkrachting.”

 Fysiek geweld

Er is een wijdverbreid gevoel in Turkije dat online intimidatie fysiek geweld veroorzaakt of aanmoedigt. Volgens een recent wereldwijd onderzoek door UNESCO en het International Centre for Journalists, zei 20 procent van de ondervraagde vrouwelijke journalisten dat ze offline waren aangevallen in verband met de pesterijen die ze online ontvingen. Deze link onderstreept de noodzaak van dringende aandacht voor het probleem door autoriteiten, technologiebedrijven, media, journalistieke organisaties en vakbonden.

Aan de andere kant zijn de vijandige en repressieve houding van de Turkse regering tegen journalisten en de toenemende druk op vrije media in de afgelopen jaren leidende belemmeringen bij het bestrijden van online misbruik en intimidatie. Journalisten in Turkije hebben niet alleen te maken met online misbruik door individuen, maar ook met systematische intimidatie door de staat.

Tekst: Erik Bootsman