Vijf journalisten veroordeeld wegens vermeende rol in staatsgreep van 2016

De rechtbank in het Turkse Antalya heeft op 21 juli de journalisten Cihat Ünal, Ömer Özdemir, Serhat Şeftali, Olgun Matur en Osman Yakut veroordeeld op beschuldiging van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016. Ze krijgen gevangenisstraffen variërend van 3 tot 6 jaar.

De beklaagden hebben beroep aangetekend en mogen dit in vrijheid afwachten, zo blijkt uit mediaberichten. “De Turkse autoriteiten lijken vastbesloten om hun jarenlange juridische intimidatie van journalisten voort te zetten, waarbij ze de mislukte couppoging van 2016 gebruiken als een excuus om kritische stemmen de kop in te drukken”, reageerde Gulnoza Said van het Comité ter Bescherming van Journalisten. “De autoriteiten mogen de verklaringen van de vijf journalisten die onlangs tot gevangenisstraf zijn veroordeeld niet betwisten, en moeten stoppen met het inzetten van de antiterreurwetten om journalisten te vervolgen als vergelding voor hun werk.”

De vijf journalisten worden ervan beschuldigd de couppoging te hebben gesteund door middel van hun rapportage en zouden banden hebben met de Gülen-beweging – die de regering FETÖ (Fethullah Terroristische Organisatie) noemt. Dit is de door Fethullah Gülen geleide organisatie die de regering als brein achter de mislukte staatsgreep ziet.

Terroristische organisatie

De rechtbank legde gevangenisstraffen van 6 jaar en 3 maanden op aan Ünal, een voormalig verslaggever van het dagblad Zaman en het Cihan News Agency; Özdemir, een voormalig verslaggever van Zaman; en Şeftali, werknemer van het inmiddels gesloten moederbedrijf Feza Media Group. Zij zijn veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Gevangenisstraffen van 3 jaar, een maand en 15 dagen zijn opgelegd aan Matur, voormalig uitgever van de lokale nieuwswebsite Bizim Antalya; en Yakut, ook een voormalig verslaggever voor Zaman, voor het naar verluidt helpen van een terroristische organisatie zonder er lid van te zijn. Alle vijf de beklaagden zaten eerder vast tijdens het proces, maar waren vrij op het moment van de veroordeling.

Vrij van betrokkenheid

Tijdens dezelfde hoorzitting sprak de rechtbank vijf andere mediawerkers vrij. Het gaat om Özkan Mayda vrij, voormalig verslaggever van het Cihan News Agency; Kenan Baş, voormalig verslaggever van Zaman; Onur Fazıl Soydal, voormalig uitgever van de lokale krant Antalya; en Hasan Yavaşlar en Ali Orhan, twee journalisten van dagblad Antalya. Ook zij waren beschuldigd van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep.

Tekst: Erik Bootsman