Turkse tv-zenders spelen op 'safe'

Uit een rapport door de onafhankelijke media-ombudsman Faruk Bildirici blijkt dat de reguliere tv-zenders uitvoerige berichtgeving over politieke kwesties vermijden. Minder actueel nieuws voert de boventoon, wat ‘pagina 3 nieuws’ wordt genoemd. Alleen FOX TV kwam er positief uit.

Bildirici bekeek de belangrijkste nieuwsbulletins van 4 zenders - ATV, Kanal D, Show TV, Star TV en FOX TV - op 20 april, de dag waarop politieke partijen hun wekelijkse parlementaire fractievergaderingen hielden te midden van openbare debatten. Die discussies gingen over verschillende kwesties, waaronder over de Centrale Bank, uitgeputte reserves, de betrokkenheid van sommige gemeenten bij mensensmokkel naar Europa en rapporten waaruit bleek dat het ministerie van Handel ontsmettingsmiddelen had gekocht van het bedrijf van de nu ontslagen minister.

Politieke kwesties vermeden

Turkse tv zenders‘Zo’n verhitte politieke agenda kwam niet tot uiting in de nieuwsbulletins van ATV, Kanal D, Show TV en Star TV’, schrijft Bildirici in een artikel op zijn website. ‘FOX TV verschilde van andere televisiekanalen door meer aandacht te schenken aan de politiek en kritiek op de regering te uiten.’ De aandacht voor politieke kwesties was op 20 april als volgt:

  • ATV: 2 minuten (7%)
  • Kanal D: 5 minuten (10%)
  • Show TV: 6 minuten (12%)
  • Star TV: 9 minuten (15%)
  • FOX TV: 30 minuten (60%)

Minimale aandacht voor oppositie

De opmerkingen van oppositiepolitici kwamen helemaal niet aan bod op Kanal D en ATV. Show TV en Star TV hadden slechts 2 minuten hadden gereserveerd voor de fractietoespraak van Kemal Kılıçdaroğlu, het hoofd van de belangrijkste oppositiepartij CHP, constateerde Bildirici. De 4 tv-zenders ‘vermeden zorgvuldig’ de uitdrukking ‘128 miljard dollar’, die verwijst naar het vermeende verlies in de deviezenreserves van de Centrale Bank. Geen van de 5 kanalen besteedde aandacht aan de parlementaire fractievergadering van oppositiepartij HDP, terwijl alleen FOX TV de kwesties over mensensmokkel en het ministerie van Handel behandelde, aldus het rapport.

Pagina 3 nieuws

De 4 tv-kanalen hebben meestal ‘pagina 3 nieuws’ in hun bulletins, aldus de media-ombudsman. In de reguliere journalistiek van Turkije verwijst de term ‘pagina 3’ in het algemeen naar misdaad en buitenlandnieuws. Kanal D, ATV, Star en Show TV vermeden het politieke nieuws en kritiek op de regering door de meeste aandacht te besteden aan de Covid-19 pandemie, misdaad en buitenland.

Moorden op vrouwen (femicide) werden gerapporteerd als gewone misdaadgebeurtenissen, ontdaan van hun politieke en sociologische essentie. Bildirici: ‘Het is duidelijk dat ATV, Kanal D, Show TV en Star TV de berichtgeving in het algemeen belang hebben opgegeven en hun toevlucht hebben gezocht in nieuws op pagina 3, in plaats van de mensen te informeren.’

Bekijk ook de Media Ownership Monitor van RSF

Bron: Bianet

Auteur: Astrid van Unen