Toegangsrestricties voor populair socialmediaplatform opgeheven

Het populaire socialmediaplatform Ekşi Sözlük in Turkije is dankzij een gerechtelijke uitspraak weer toegankelijk voor de inwoners van het land. De toegang werd vorig jaar beperkt na kritiek van  gebruikers op de overheidsrespons na de verwoestende aardbevingen van 6 februari in het zuidoosten van het land.

De blokkade werd opgeheven door de Turkse autoriteiten, nadat het grondwettelijk hof op 11 januari had geoordeeld dat dit de vrijheid van meningsuiting schond. De website was weer toegankelijk op 22 januari 2024, zo liet de CEO van de website, Başak Purut, weten.
Het in 1999 opgerichte Ekşi Sözlük, letterlijk vertaald ‘verzuurd woordenboek’, is een van de meest populaire websites in Turkije, met meer dan 100.000 goedgekeurde gebruikers die berichten op de site mogen plaatsen. “Het is geweldig dat onze rechten zijn erkend door het hoogste gerechtshof in Turkije, maar het is triest en vermoeiend dat we vanwege onwettigheid hiertoe gedwongen waren”, aldus Purut.

‘Nationale veiligheid’
De website was tussentijds wel bereikbaar via andere domeinnamen, zoals eksisozluk1923.com, eksisozluk1999.com, eksisozluk11.com. Het openen van nieuwe domeinnamen is een veel gebruikte truc in Turkije om toegangsbeperkende maatregelen te omzeilen. De reden van de opgelegde restricties op 21 februari 2023 was ‘het behoud van nationale veiligheid en openbare orde.’ De massale kritiek op het overheidshandelen na de aardbevingen van 6 februari, die aan meer dan 50.000 mensen het leven kostten, ging over het reddingswerk dat te traag op gang zou zijn gekomen en ontoereikend was. In de eerste maand na de verwoestende schokken werd ook Twitter tijdelijk aan banden gelegd en meer dan 130 mensen werden opgepakt vanwege hun socialmediaposts.

Burgemeestersverkiezingen
In
tussen gaan er geruchten dat na de heropening van Ekşi Sözlük accounts die Istanboel-burgemeester en prominent oppositielid Ekrem İmamoğlu steunen, zonder enige reden gesloten zijn. Ekşi Sözlük zelf ontkent dit. De burgemeestersverkiezingen staan gepland op 31 maart 2024. De verkiezingscampagnes zijn ondertussen in volle gang.