Stichting Röportaj lanceert een donatiecampagne voor getroffen journalisten in het Turkse aardbevingsgebied. Deze journalisten hebben een tekort aan alles. Behalve dat sommigen hun huis hebben verloren, ontberen ze ook apparatuur, papier, powerbanks en warme kleding om hun werk te kunnen doen.
De donaties aan Giro 555 gaan op aan algemene noden. Die zijn uiteraard ook heel belangrijk, maar stichting Röportaj vindt het noodzakelijk om de collega’s in het getroffen gebied te ondersteunen. Journalisten die in het aardbevingsgebied werken, hebben onmiddellijk powerbanks, warme kleding en hygiënische middelen nodig, evenals rug- en slaapzakken. Onder warme kleding worden zaken als thermische jassen, vesten, truien en sjaals bedoeld. Je kunt je solidariteitsbijdrage storten op rekeningnummer NL06 INGB 0003 7207 35, t.n.v. Stichting Röportaj, onder vermelding van ‘Aardbeving Turkije’.
Persbreidel gaat door
Ondanks het leed dat de aardbeving heeft veroorzaakt, gaat de vervolging van journalisten in Turkije gewoon door. Op basis van een desinformatiewet die in oktober is ingevoerd, worden onder het mom van ‘nepnieuws’ journalisten, die kritisch berichten over de hulp aan getroffen landgenoten, opgepakt en/of vervolgd. Op 7 februari werd Volkan Pekal, journalist bij dagblad Evrensel in Adana, gearresteerd toen hij met een filmcamera familieleden van overlevenden interviewde, die hun geliefden met eigen auto naar het ziekenhuis moesten brengen. Hij is gelukkig weer op vrije voeten.
Een dag later werden Mesopotamia Agency (MA) correspondent Mahmut Altıntaş en JinNews-correspondent Sema Çağlak gearresteerd terwijl ze beelden maakten tijdens de werkzaamheden in het wrak van een gebouw in Birecik, Urfa.
Ook MA-correspondent Mehmet Güleş werd in hechtenis genomen, samen met de reddingsvrijwilliger Mehmet Nuri Güzel, die hij interviewde tijdens de reddingswerkzaamheden in het Işık flatgebouw in Diyarbakır. De twee zijn beschuldigd van ‘aanzetten tot haat’. Ze werden vrijgelaten op voorwaarde van gerechtelijk toezicht en een internationaal reisverbod.
De lijst is lang. Op de onafhankelijke website Bianet kun je de ontwikkelingen volgen.
Foto: Burcu Özkaya Günaydın