Rechtszaken tegen dagblad Evrensel gaan onverminderd door

De viceminister van Volksgezondheid, Sabahattin Aydin, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Evrensel waarin hij 100.000 Turkse Lira eist. Het dagblad had kritisch bericht over de onderneming van zijn echtgenote.

Evrensel had een bericht geplaatst over een onderneming die is opgericht door de echtgenote van de viceminister. Deze onderneming kreeg aanbestedingen van de ministerie van Volksgezondheid. CHP-parlementariër Murat Emir had ongeveer 9 maanden geleden in een toespraak gezegd het bedrijf van mevrouw Aydın in de laatste 5 jaar van de ministerie van Volksgezondheid aanbestedingen ter waarde van 5 miljoen Turkse Lira gekregen heeft. Emir zei verder dat de onderneming in het jaar 2021 nog steeds aanbestedingen kreeg van het ministerie. Hij heeft hierover bovendien vragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid, Fahrettin Koca.

Rectificatie gepubliceerd

Naar aanleiding van het gepubliceerde bericht stuurde Aydın een rectificatie naar Evrensel. In deze tekst, die ook gepubliceerd werd, beweert Aydın dat er geen familiebanden zijn met de onderneming. Naar aanleiding van de beweringen van CHP-parlementariër Emir, ontkent Aydın echter niet dat er familiebanden zijn met de onderneming. Aydın zegt dat de onderneming Bilbest 20 jaar geleden opgericht is door 4 aandeelhouders, waaronder zijn vrouw. Hij zegt dat later het aandeel van zijn vrouw overgedragen is aan andere oprichters. Zijn zoon zou 5 jaar bij het bedrijf hebben gewerkt als softwareontwikkelaar, maar die zou in 2020 het bedrijf hebben verlaten en zijn aandeel hebben overgedragen.

Omdat Evrensel hierover bericht heeft, wordt het dagblad nu geconfronteerd met een rechtszaak waarin 100 duizend Turkse lira wordt geëist. Volgens Aydın is hiermee zijn reputatie geschaad. Dit ondanks het feit dat de door Aydın gestuurde rectificatie ook geplaatst is. Tegen de dagbladen Cumhuriyet en Birgün lopen soortgelijke rechtszaken.

Verslag van Kamervragen

De advocaat van Evrensel, Devrim Avcı, zegt dat hiermee de regering wil voorkomen dat de publieke opinie geïnformeerd wordt over de aanbestedingen aan bevriende ondernemingen. Avcı zegt: “Bovendien is hier verslag gedaan van de vragen die een parlementariër gesteld heeft. Als een krant niet mag berichten over de vragen die een parlementariër stelt, waar moet een krant dan over berichten? De taak van de media is om ervoor te zorgen dat de waarheid naar buiten komt.”

Tekst: Nuri Karabulut