Perskaarten zeventien journalisten Evrensel ingetrokken

De perskaarten van minstens zeventien journalisten van het onafhankelijke dagblad Evrensel, waaronder de perskaart van hoofdredacteur Fatih Polat, zijn op vrijdag 24 januari zonder opgaaf van redenen plotseling ingetrokken. Het International Press Instituut (IPI) heeft deze beslissing veroordeeld, die zij beschouwt als onderdeel van een campagne van de Turkse autoriteiten tegen Evrensel als reactie op haar kritische berichtgeving.

Het nieuws werd 's ochtends bekend toen op de website van het directoraat-generaal voor Communicatie, dat onder rechtstreeks toezicht staat van het kabinet van president Erdoğan, werd gemeld dat de perskaarten van de journalisten zijn ingetrokken. Volgens berichten in lokale media zouden ook de perskaarten van leden en leidinggevenden van de Turkse Vakbond voor Journalisten (TGS) zijn ingetrokken, waaronder de perskaart van de vakbondsvoorzitter, die ook werkzaam is voor Evrensel. Het is nog onduidelijk hoeveel perskaarten in totaal zijn ingetrokken.

 Strengere regels

De Turkse regering heeft de procedures en regels voor het aanvragen van de gele perskaart in december 2018 aangepast. De journalistieke vakbonden hadden felle kritiek op deze maatregel. Door de strengere voorschriften is het voor journalisten moeilijker een perskaart te krijgen en kunnen de autoriteiten deze gemakkelijker intrekken. Zo kan een journalist zijn perskaart kwijtraken als hij wordt verdacht van activiteiten die 'in strijd zijn met de nationale veiligheid' of een 'gevaar zijn voor de openbare orde'.