Opnieuw fikse boetes kritische media

Drie kranten en vier tv-zenders zijn door persadvertentie-instelling BIK en de raad voor radio en televisie RTÜK beboet. Ze hebben allemaal kritisch bericht over het beleid van de regering.

BIK heeft bepaald dat de dagbladen Cumhuriyet voor 74 dagen, Sözcü voor 4 dagen en Birgün voor 22 dagen geen advertenties krijgen. Evrensel krijgt sinds 2019 helemaal geen advertenties meer. Als dit verbod opgeheven zou worden, dan zou Evrensel voor nog eens 103 dagen geen advertenties krijgen. Het Turkse mediacommissariaat RTÜK heeft ook niet stil gezeten. Zo werden Halk TV, Tele1, Fox en KRT opnieuw beboet door RTUK.

Stok om mee te slaan

Hoofdredacteur van Cumhuriyet Aykut Küçükkaya zei naar aanleiding van de nieuwe boetes dat BIK met deze boetes niet alleen in de historie van Turkse pers naar een record loopt, maar zelfs een record zal breken in de historie van wereldwijde pers. Volgens Küçükkaya gaan de meeste artikelen waarvoor een boete wordt opgelegd over Fahrettin Altun, hoofd communicatie van de president. “Als je een negatief bericht plaatst over Altun, dan word je geconfronteerd met zware boetes”, aldus Küçükkaya. Hij verklaarde verder: “BIK werd 40 jaar geleden opgericht om de pers te steunen, maar wordt vandaag de dag gebruikt als een stok om kritische media mee te slaan als ze kritische berichten plaatsen over de personen die dicht bij de regering staan.”

Geen onderscheid?

De voorzitter van RTÜK, Ebubekir Şahin, beweert dat bij het uitdelen van boetes geen onderscheid wordt gemaakt tussen oppositionele en niet-oppositionele kanalen. De cijfers spreken de voorzitter tegen. CHP-parlementariër Ilhan Taşçı, die tevens lid is van RTÜK, heeft naar aanleiding van de uitlatingen van de voorzitter de cijfers van 2021 gepubliceerd. Volgens deze cijfers heeft Halk TV 18 keer, Tele1 15 keer, Fox 9 keer en KRT 8 keer een boete gekregen. Daar tegenover staat dat de regeringsgezinde zenders A Haber, TV24, TVNET, Ülke TV, TGRT en Kanal7 geen enkele keer zijn beboet. Als dit geen onderscheid is, wat is het dan wel?

Tekst: Nuri Karabulut