Tegen JinNews-verslaggever Öznur Değer is een onderzoek gestart naar aanleiding van het nieuws dat ze deelde over de bloedige aanslag op 7 leden van de Koerdische familie Dedeoğulları in Konya’s Meram.
De hoofdofficier van justitie van Kızıltepe is een onderzoek gestart tegen journalist Öznur Değer, een verslaggever voor JinNews, op beschuldiging van ‘het aanzetten van het publiek tot haat, vijandigheid of vernedering’. Aanleiding zijn haar berichten op social media over de familie Dedeoğulları, waarvan 7 leden, waaronder 4 vrouwen, op 30 juli werden vermoord in Meram, provincie Konya. De berichten die Değer deelde, werden ook aangehaald als strafrechtelijk bewijs tegen de journalist.
‘Bedroefd en woedend’
In haar verklaring op het parket zei Değer dat het nieuws dat ze op haar sociale media-account deelde, werd gemeld door het persbureau waarvoor ze werkt. Değer gaf aan dat de berichten binnen de vrijheid van meningsuiting vallen en verwierp het ten laste gelegde feit. Enkele van de social media-berichten die tegen journalist Öznur Değer als strafrechtelijk bewijs zijn ingebracht, luiden als volgt:
“Ik ben ook Koerd”, “Geen vijandigheid, maar ‘racistische aanval’, niet ‘doden’, maar afslachten”, “Koerden worden afgeslacht in Konya”, “Koerden worden verantwoordelijk gehouden voor de bosbranden. Koerden krijgen de schuld van allemaal ongelukkige gebeurtenissen in het land, maar niemand komt naar voren en zegt: ‘In dit land worden Koerden afgeslacht door fascistische Turken omdat ze Koerden zijn.’ We zijn allemaal enorm bedroefd en woedend”, “Koerden en de realiteit van racistische aanval: de staat is met de daders”, “Racistische aanval op Koerdische vrouwen en kinderen in Elmadağ”, “Hoe ver gaat dit racisme?”
Woning in brand
Het verhaal van de 7-voudige moord leest als een thriller, waaraan iedere keer nieuwe perspectieven worden toegevoegd. De familie Dedeoğulları, die al 24 jaar in dezelfde buurt woont, werd op 12 mei al doelwit van een aanval door een groep van bijna 60 mensen. De familieleden zeiden na de aanval dat hen was verteld: “Wij zijn [ultranationalistische] idealisten, we zullen jullie hier niet laten wonen." Het gezin raakte toen zwaar gewond. Van de 7 mensen die na de aanslag werden gearresteerd, werden er 5 vrijgelaten. Vanaf dat moment voelde het gezin Dedeoğulları zich zeer onveilig.
Op 30 juli schoot de 33-jarige Turkse Mehmet Altun het gezin dood in hun huis in Meram. Voordat hij vluchtte, goot hij benzine in vijf kamers en stak hij de woning in brand. In verband met de moord zijn zijn in totaal 14 mensen gearresteerd. Onder de gearresteerden zijn de ouders, vrouw en zus van Mehmet Altun. Altuns zus Ayşe Keleş was korte tijd vastgehouden na de aanval van 12 mei op de familie Dedeoğulları.
Bloedbad gepland in WhatsApp-groep
Volgens advocaat Abdurrahman Karabulut van de vermoorde familie zou het bloedbad gepland zijn in een WhatsApp-groep. Karabulut had kort na de 7-voudige moord al verklaard dat het een geplande en georganiseerde aanslag was. De advocaat schreef op Twitter dat de dader niet alleen was geweest en dat inmiddels was gebleken dat zijn familieleden na de eerdere lynchpoging in mei een WhatsApp-groep hadden gevormd en het bloedbad op een georganiseerde manier hadden gepland.
Tekst: Astrid van Unen