Nationalisten vallen Turkse columnist aan

Het Internationaal Instituut voor de Pers (IPI) veroordeelt de aanval op de Turkse columnist Memduh Bayraktaroğlu. De aanval vond plaats op 23 februari, kennelijk als vergelding voor een tweet over de voorzitter van de extreemrechtse partij MHP, Devlet Bahçeli.

IPI roept de Turkse autoriteiten op de aanval op Bayraktaroğlu te onderzoeken en de journalist te beschermen tegen verdere bedreigingen. Bayraktaroğlu's huis werd ’s avonds rond 23.00 uur aangevallen door een groep van vijf of zes personen met bedekte gezichten en stokken. De personen deden zich voor als bezorgers van een bloemenwinkel. Bayraktaroğlu vroeg om meer informatie over de levering, zoals de afzender of het telefoonnummer van de bloemist. De ‘bezorgers’ verstrekten de informatie niet en begonnen in plaats daarvan de deur in te trappen en probeerden met geweld het huis binnen te komen.

“Jij Hond!”

De aanval kwam nadat Bayraktaroğlu op 22 februari een tweet had gepubliceerd met een grap over Bahçeli en het getal 69. Een leider van de extreemrechtse partij MHP, Ahmet Yiğit Yıldırım, reageerde met een tweet waarin hij schreef: ‘Jij hond! We zullen je in alle soorten examens stoppen en ze vervolgens aan je uitleggen in de taal die je zult begrijpen, en we zullen met je door straten lopen met een riem om je nek - twijfel er niet aan.’

Geweld tegen journalisten onaanvaardbaar

“IPI veroordeelt de aanval op Memduh Bayraktaroğlu en we roepen de Turkse autoriteiten op om de verantwoordelijken op te sporen en ter verantwoording te roepen”, aldus Renan Akyavas, programmacoördinator voor IPI Turkije. “Turkije moet duidelijk maken dat geweld tegen journalisten onaanvaardbaar is.”

Aanvallen nemen toe

De afgelopen jaren is het aantal fysieke en juridische aanvallen op journalisten in Turkije drastisch toegenomen. Alleen al in 2021 stonden 241 journalisten terecht op beschuldiging van onder meer belediging van de president of terrorisme, en 28 van hen werden veroordeeld. Op 19 februari werd Güngör Arslan, eigenaar en hoofdredacteur van de lokale krant Ses Kocaeli, vermoord. Hij werd voor het redactiekantoor in borst en been geschoten en overleed korte tijd daarna in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De partners van Media Freedom Rapid Response (MFRR), waaronder IPI, riepen op tot een snel en grondig onderzoek naar de moord op Arslan.

Tekst: Erik Bootsman