Moord Hrant Dink niet opgehelderd, wel veroordelingen

Hoofdredacteur van de Armeens-Turkse krant Agos Hrant Dink werd 14 jaar geleden op klaarlichte dag vermoord. Afgelopen week werd eindelijk het vonnis in deze complexe zaak uitgesproken. De familie van Dink gaat in hoger beroep.

Op 26 maart kregen 26 mensen een straf opgelegd, waarvan twee mensen levenslang en twee verzwaard levenslang. In het hele proces zijn maarliefst 77 verdachten berecht. Van deze verdachten zitten zes mensen vast en zijn dertien mensen voortvluchtig. De overige 37 verdachten, waaronder het hoofd van de politie van Istanbul ten tijde van de moord, Celalettin Cerrah, werden vrijgesproken. Voormalig hoofd van de inlichtingendienst Ramazan Akyürek en de voormalige directeur van de inlichtingendienst van Istanbul Ali Fuat Yılmazer kregen levenslang. Journalist Ercan Gün werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De dossiers van dertien verdachten, waaronder de in het buitenland woonachtige prediker Fetullah Gülen, hoofdaanklager Zekeriya Öz en hoofdredacteur van de gesloten krant Zaman, Ekrem Dumanlı, worden apart behandeld.

‘Vrijspraak van veel verantwoordelijken’

Volgens de rechtbank is de moord gepleegd in lijn met de doelstellingen van FETÖ, het door Turkse regering gebruikte acroniem voor de "Fehtullah terreurorganisatie". De advocaten van de famile Dink reageerden met gemengde gevoelens op de uitspraak: “Deze beslissing, die de moord op Hrant Dink niet volledig heeft opgehelderd, heeft geleid tot de vrijspraak van veel verantwoordelijken voor de moord en heeft zich niet uitgesproken over deze verantwoordelijken.”

De zitting werd bijgewoond door de huidige hoofdreacteur van Agos, Yetvart Danzikyan, Turkije-vertegenwoordiger van RSF Erol Önderoğlu, de actiegroep Vrienden van Hrant en vele journalisten. De actiegroep Vrienden van Hrant stelde dat de sluier van geheimhouding over de moord nog altijd niet is opgeheven: “Degenen die opdracht tot de moord hebben gegeven, moeten worden vervolgd. Deze zaak is pas voorbij als wij zeggen dat het voorbij is.”

Op de hoogte van bedreigingen

Voor de rechtbank verklaarde het hoofd van politie van Istanbul Celalettin Cerrah dat hij de Turkse staat 47 jaar had gediend en eiste zijn vrijspraak. Cerrah en directeur van de inlichtingendienst van Istanbul Ahmet İlhan Güler waren op de hoogte van bedreigingen aan het adres van Dink, maar zorgden niet voor beveiliging rondom het gebouw waarin Agos was gevestigd en waarvoor Dink op klaarlichte dag door de ultra-nationalist Ogün Samast werd vermoord. Bovendien beschikten beide inlichtingenchefs elf maanden voor de moord al over de informatie dat Dink zou worden vermoord.

Familie in beroep

Na het vonnis stelde Hakan Bakırcıoğlu, een advocaat van de familie Dink, dat het proces voorafgaand aan de moord niet grondig is onderzocht: “Er zijn geen aanklachten ingediend tegen degenen die de lynchcampagne tegen Hrant Dink hebben georganiseerd. Een aanzienlijk aantal ambtenaren dat verantwoordelijk is voor deze moord is niet aangeklaagd. En het onderzoek heeft niet concreet onthuld hoe en door wie de beslissing van de moord is genomen. Het vonnis in deze zaak bevat aanzienlijke fouten. We gaan in beroep tegen deze beslissing en zullen tot het einde aandringen op een rechtvaardig proces.”

‘Bittere nasmaak’

Turkije-vertegnwoordiger van RSF, Erol Önderoğlu, sprak na de uitspraak van een bittere nasmaaak. "Het is duidelijk dat een aantal spelers achter de schermen en voor het podium zijn beschermd. Onder hen zijn degenen die een aanstichterrol hebben gespeeld in het proces voorafgaand aan de moord op Hrant Dink en degenen hem bedreigden op straat. We zullen onze strijd als RSF voortzetten totdat echte gerechtigheid voor Dink komt."

Auteur: Nuri Karabulut

Bron: Evrensel