Maffiabaas onthult moordenaars van vooraanstaande journalisten

Soms is de onderwereld nodig om misdaden in de bovenwereld op te lossen. In Turkije gonst het al weken vanwege door maffiabaas Sedat Peker gepubliceerde Youtube-video's, die weleens de moorden op twee prominente journalisten in de jaren ’90 zouden kunnen oplossen. Regeringsgezinde media zwijgen tot nu toe, maar kritische media, beroepsverenigingen en familieleden proberen de onderste steen boven te krijgen.

Op 9 april 2021 werden in vijf steden in Turkije arrestaties verricht tegen de groep van maffiabaas Sedat Peker. Peker verklaarde hierop het volgende: “Ik heb mijn verstand op vakantie gestuurd. Ik zal praten.” Vervolgens begon hij video’s te publiceren via zijn Youtube-kanaal. Hierin doet Peker onthullingen die aangeven hoe verweven de relaties zijn tussen de ‘onderwereld’ en het Turkse staatsapparaat. De namen van de huidige minister van binnenlandse zaken Süleyman Soylu, de oud-minister van Binnenlandse Zaken en oud-hoofd van de politie Mehmet Ağar worden in elke video genoemd. In een van zijn meest recente video’s spreekt Peker ook over de moorden op journalisten Uğur Mumcu en Kutlu Adalı.

Wie is Sedat Peker?

Sedat Peker's naam komt in de jaren ‘90 voor in verschillende onopgeloste moordzaken. Hij vluchtte naar Roemenië en werd in 1998 naar teruggebracht naar Turkije en daar gevangengezet. Na zijn vrijlating een jaar later werd hij in 2005 opnieuw gearresteerd en veroordeeld tot 14 jaar, 5 maanden en 10 dagen gevangenisstraf voor een reeks strafbare feiten, waaronder ‘het opzetten van en leiding geven aan een georganiseerde misdaadgroep’. Deze straf werd later vernietigd en teruggebracht tot 1 jaar en 3 maanden.

Innig met de AKP

In 2012 werd hij gearresteerd in Ergenekon-zaak voor ‘lidmaatschap van een gewapende organisatie’. Hij werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, maar een jaar later al vrijgelaten te midden van de machtsstrijd tussen de Gülen-beweging en de AKP. Sindsdien manifesteerde hij zich publiekelijk als ‘filantropische zakenman’ en verscheen hij geregeld op publieke bijeenkomsten met president Erdoğan en AKP-bewindslieden.

Peker organiseerde verschillende bijeenkomsten om stemmen voor de AKP te trekken onder zijn achterban. Hij kwam verder in het nieuws door doodsbedreigingen aan het adres van Academici voor Vrede en verschillende journalisten. De aanklachten vanwege deze bedreigingen eindigden in vrijspraak voor Peker, ze vielen binnen de ‘vrijheid van meningsuiting’. In zijn video’s stelt Peker dat de minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu hem waarschuwde dat de autoriteiten achter hem aanzaten en dat hij het land daarom beter tijdelijk kon verlaten. Daarop vluchtte hij begin vorig jaar naar het buitenland.

Uğur Mumcu

De vooraanstaande schrijver en onderzoeksjournalist Uğur Mumcu kwam op 24 januari 1993 om het leven toen in Ankara een bom onder zijn auto explodeerde. De achtergronden van de moord werden nooit opgehelderd. Nu beweert Peker in zijn video dat Mehmet Ağar een rol heeft gespeeld bij het doden van Uğur Mumcu: “Toen Mehmet Ağar hoofd van de politie was, was hij bevriend met Behçet Cantürk, Hüseyin Baybaşin en Savaş Buldan; allemaal personen die handelden in drugs. Waarom is Uğur Mumcu vermoord? Kijk waar hij over schreef toen hij vermoord werd. Hij schreef over de lords van terreur, die zich rijk maakten door terreur. Wie kwam als eerste aan toen Uğur Mumcu vermoord werd? De moordenaar kwam als eerste, Mehmet Ağar. Hij zei tegen de vrouw van Mumcu: ‘Als ik een steen weghaal, dan valt de staat.’ Omdat Mumcu schreef over de personen die profiteerden van terreur werd hij vermoord.”

Kutlu Adalı

Kutlu Adalı was een journalist, onderzoeker, dichter en vredesactivist in Cyprus. Hij werd op 6 juli 1996 voor zijn huis doodgeschoten. In aanloop hiervan ontving hij doodsbedreigingen vanwege zijn kritische artikelen. Zoals veel andere zaken bleef ook deze moordzaak onopgelost. 25 jaar na zijn dood beweert Peker in een van zijn video’s dat Kutlu Adalı vermoord werd door een moordcommando gelieerd aan Mehmet Ağar en Korkut Eken, een voormalig militair die ook verschillende functies bekleede binnen de Turkse geheime dienst.

Volgens Peker vroegen Ağar en Eken eerst om zijn hulp gevraagd om Adalı om te brengen. “We waren toen allemaal samen met Korkut Eken en Mehmet Ağar. De kamer van Korkut Eken lag naast die van Mehmet Ağar. We waren jong en patriottisch. Hij zei: ‘Er is een persoon in Cyprus.’ ‘Ja broer’, zei ik. ‘Hij wil Cyprus verkopen aan de Grieken.’ En hij zei: ‘Geef mij twee professionals.’ Ik zei: ‘Ik geef je mijn eigen broer, Atilla Peker. Hij is heel goed.’ Later is Adalı vermoord door een ander team. Toen ik broer Korkut tegenkwam, zei hij: ‘Het is opgelost’.”

Tekst: Nuri Karabulut