De Coalition For Women In Journalism (CFWIJ) eist dat Turkije ophoudt met de juridische intimidatie van journalisten in een poging hen tot stilzwijgen te brengen. Aanleiding is de uitstel van rechtszaken tegen een Cumhuriyet-verslaggeefster en een Jiyan News-redactrice.
De rechtszaken tegen de journalisten Hazal Ocak (Cumhuriyet) en Sonya Bayık (Jiyan News) zijn midden oktober opnieuw uitgesteld en verschoven naar februari 2022. Beide journalistes staan terecht voor het uitoefenen van hun journalistieke recht om verslag te doen zaken van algemeen belang.
‘Reportage lasterlijk’
Ocak is verwikkeld in een rechtszaak met voormalig minister van Financiën Berat Albayrak, nadat ze een verhaal had geschreven over land dat is gekocht door Albayrak in het district Arnavutköy in Istanbul, dat op de route ligt van het geplande Canal Istanbul-project. Albayrak heeft beweerd dat de reportage van Ocak lasterlijk was en heeft een schadevergoeding van 200 duizend Turkse lira geëist.
Rubberen kogels en traangas
Evenzo wordt Jiyan News-redacteur Sonya Bayık aangeklaagd vanwege haar berichtgeving over demonstraties in 2019 in Turkije tegen de overstroming van Hasankeyf. Bayık meldde onevenredig politiegeweld tegen de deelnemers aan het protest. Zij en andere medebeklaagden werden in juni 2019 tijdens het protest aangehouden en later vrijgelaten nadat er een zaak tegen hen was aangespannen. Bayık meldde dat de politie rubberen kogels en traangas op de demonstranten gebruikte. Ze zei verder dat ze werd vastgehouden ondanks het tonen van haar perskaart.
Persvrijheid eerbiedigen
Aanhoudende vertragingen bij het aankondigen van vonnissen in zaken die gericht zijn op journalisten en hun reportage doen twijfels rijzen over de verdiensten van dergelijke processen. De CFWIJ is van mening dat dergelijke rechtszaken niets anders zijn dan pogingen om journalisten het zwijgen op te leggen en afwijkende stemmen te beteugelen.
De CFWIJ heeft verschillende schendingen van vrouwelijke journalisten in Turkije gedocumenteerd. De organisatie is zich ervan bewust dat langdurige juridische intimidatie van journalisten een gebruikelijke tactiek is geworden om kritische stemmen te onderdrukken in een land dat beweert een democratie te zijn. De coalitie betuigt haar solidariteit met Ocak, Bayık en tal van andere journalisten die worden beschuldigd van verzonnen aanklachten op basis van hun journalistieke activiteiten. De CFWIJ herhaalt dat journalistiek geen misdaad is. De persvrijheid en het recht op informatie moeten worden geëerbiedigd om elke democratie te laten gedijen.
Tekst: Astrid van Unen