IPI geeft vervolg aan campagne ‘ISubscribe’ ter ondersteuning persvrijheid Turkije

De internationale campagne ISubscribe van het International Press Institute (IPI) krijgt een vervolg. Deze campagne doet een oproep aan lezers uit alle delen van de wereld om een abonnement te nemen op de weinige nog onafhankelijke kranten in Turkije. In navolging van de krant Cumhuriyet die vorig jaar het spits afbeet, staat de campagne vanaf vandaag in het teken van de dagbladen Evrensel en BirGün. Röportaj ondersteunt de campagne.

 

ISubcribe-Beeld

 

In de zomer van 2018 lanceerde een internationale coalitie van organisaties op initiatief van IPI de internationale campagne #ISubscribe met als doel de onafhankelijke journalistiek in Turkije te ondersteunen. De journalistiek in Turkije staat onder zware druk. Ongeveer 90 procent van de media is regeringsgezind. Er is nog slechts een handjevol onafhankelijke media die het hoofd met veel moeite boven water proberen te houden. Ruim 170 mediatitels hebben sinds de mislukte staatsgreep in juli 2016 de deuren moeten sluiten. Ten minste 144 journalisten zitten op dit moment volgens IPI in de gevangenis, terwijl tientallen verslaggevers, columnisten en radio- en tv-makers in afwachting zijn van een proces.

 

Financiële bronnen drogen op
Kranten die geen openlijke steun betuigen aan de regering worden in hun bestaansrecht bedreigd, doordat zowel publieke als private inkomstenstromen worden afgesneden. Deze media staan daarnaast bloot aan hoge boetes en forse belastingverhogingen, waardoor financiële bronnen snel opdrogen. Het nemen van een abonnement biedt deze media volgens IPI uitzicht op onafhankelijke financiering.

 

Evrensel is een onafhankelijk dagblad dat in 1995 is opgericht met als doel de arbeiders en minderheden in Turkije een stem te geven. BirGün richt zich sinds haar oprichting in 2004 eveneens op onafhankelijke nieuwsgaring. Beide kranten onderscheiden zich door hun kritische berichtgeving over allerlei vraagstukken, van politieke en economische kwesties tot gezondheidszorg, milieuvraagstukken en mensenrechten. Evrensel en BirGün staan bloot aan grote financiële druk en strafrechtelijke vervolging. De kranten zijn niet in eigendom van een moederbedrijf of mediaconglomeraat en zijn voor hun voortbestaan vooral afhankelijk van de losse verkoop.

 

Alternatieve nieuwsbronnen
De campagne #ISubscribe is gelanceerd om lezers wereldwijd aan te moedigen een abonnement te nemen op de weinige onafhankelijke kranten in Turkije. Na Cumhuriyet, Evrensel en BirGün zal de campagne zich ook later ook richten op andere (online) mediatitels van verschillende signatuur.


"Het nemen van een abonnement is een heel praktische en constructieve manier om onafhankelijke media te ondersteunen bij hun strijd om te overleven", vertelt Caroline Stockford, Turkey Advocacy Coordinator van het International Press Institute. "Om te zorgen dat burgers in Turkije naast de berichtgeving in regeringsgezinde media toegang hebben tot alternatieve nieuwsbronnen is het cruciaal dat kranten als Evrensel en BirGün financieel op eigen benen kunnen blijven staan. Een abonnement op één van deze kranten helpt hen op onafhankelijke en kritische wijze journalistiek te blijven bedrijven."

 

"Evrensel zal doorgaan met het schrijven van de waarheid, net zo kritisch en onbevreesd als we nu al doen. Welke prijs we hiervoor ook moeten betalen, het is mogelijk om kwaliteitsjournalistiek te bedrijven in Turkije. Bij Evrensel doen we er elke dag alles aan om dat aan te tonen", benadrukt Fatih Polat, hoofdredacteur van Evrensel. "Tijdens haar veertienjarige bestaan heeft BirGün nooit enige concessie gedaan aan haar missie om op onafhankelijke wijze journalistiek te bedrijven (...). Hiermee geven we uitdrukking aan het recht van burgers op informatie. Daarom onthullen wij waarover anderen zwijgen."

 

ISubscribe-Beeld II

 

Van smaad tot belediging
Tegen zowel Evrensel als BirGün lopen talrijke rechtszaken, gebaseerd op aanklachten die variëren van smaad en belediging tot het onthullen van staatsgeheimen. Tegen verschillende redacteuren en journalisten zijn rechtszaken aangespannen vanwege hun kritische berichtgeving. Het meest bekende voorbeeld hiervan zijn de kritische reportages over de Paradise Papers, waarin onthullingen zijn gedaan over geheime bankrekeningen in Malta van Turkse regeringsfunctionarissen en hun familieleden. Çağrı Sarı, als journalist werkzaam voor Evrensel, staat hiervoor terecht en moet op 19 maart opnieuw voor de rechtbank verschijnen.

 

2018 Press Freedom Award
De campagne #ISubscribe is bekroond met de 2018 Press Freedom Award van de Vereniging van Journalisten in Izmir.

 

Klik hier voor meer informatie over de campagne of neem een abonnement op Evrensel of BirGün