Druk op journalisten en mediakanalen blijft toenemen

De sociaaldemocratische CHP heeft het persvrijheidrapport van de maand augustus gepubliceerd. Volgens dit rapport blijven de druk op en tegenwerking van journalisten en mediakanalen toenemen.

Uit het rapport waarover dagblad Evrensel bericht, valt op te maken dat in de maand augustus meer dan 10 journalisten fysiek aangevallen en tientallen verhinderd werden om hun werk te doen. Er zijn onderzoeken gestart tegen de journalisten ondanks de vakantieperiode van de rechterlijke macht. In dezelfde periode werden 6 televisiekanalen zware straffen opgelegd door het Turkse commissariaat voor de media RTÜK. CHP-parlementariër Utku Çakırözer zegt het volgende over deze nieuwe ontwikkelingen: “Er is al sprake van onrechtvaardige en onrechtmatige druk en censuur op kranten, tv-zenders en internetsites. Terwijl journalisten aangevallen en belemmerd worden in hun werk, is het niet te geloven dat men bezig is met nieuwe verboden. Turkije heeft geen behoefte aan nieuwe verboden, maar behoefte aan het volledig toepassen van de persvrijheid.”

Sommige in het rapport naar voren gebrachte schendingen van de persvrijheid zijn:

Verdachte dood van journalist

Aydin Taş, de vertegenwoordiger van het Krim-persbureau in Turkije, werd dood aangetroffen in zijn kantoor in Ankara. Emre Erciş, een onafhankelijke journalist, werd neergeschoten in Istanbul. De tv-presentator Can Coskun van Halk TV werd aangevallen door 3 mensen op de luchthaven van Istanbul. Schrijver van het dagblad BirGün en tevens kunstenaar, Güvenç Dağüstün  werd na zijn concert aangevallen. Schrijver van het dagblad Yeniçağ, Murat Ağırel, werd bedreigd op social media.

Aanvallen op journalisten die bosbranden versloegen

NTV- en TRT-nieuwsteams  werden aangevallen tijdens het volgen van de bosbranden in Marmaris. De live-uitzending van Halk TV over de bosbranden werd door een groep verstoord. De aanvallers werden na een korte detentie weer vrijgelaten.

Filmen van geweld tegen vrouw mag niet

Uğur Şahin, nieuwsdirecteur van de krant BirGün, filmde het geweld tegen een vrouw in Istanbul. Op grond van ‘inbreuk op de privacy’, werd hij gearresteerd. Hetzelfde overkwam journalist Ozan Acıdere toen hij de protesten tegen de benoemde rector aan de Boğaziçi Universiteit volgde.

Accreditatie en belemmeringen

Fox, Halk TV en Reuters verslaggevers die de branden wilden volgen, mochten de ministers niet volgen om accreditatieredenen. JinNews-correspondent Sevim Sütçü en Doğrusu Haber-correspondent Büşra Taşkıran die de protesten tegen het geweld tegen vrouwen in Ankara volgden en Seda Taşkın en Büşra Taşkıran die de aanvallen op Syrische migranten in Altindağ volgden, werden door de  politie gehinderd.

Ontslag wegens tweet

Deniz Salmanlı die al 22 jaar bij TRT werkt als montagemedewerker, werd ontslagen vanwege een tweet waarin hij Mahir Çayan en zijn vrienden herdacht. Mahir Çayan was 1 van de leiders van de 1968-beweging in Turkije. Hij werd begin jaren ‘70 samen met andere kameraden door Turkse troepen doodgeschoten toen zij actie ondernamen om Deniz Gezmiş en zijn vrienden te bevrijden. Deniz Gezmiş was de bekendste leiders van ‘68. In 1972 werd hij samen met 2 andere kameraden opgehangen.

Non-stop vervolgingen

Ondanks de vakantieperiode bij de rechtbanken werden journalisten vervolgd voor nieuws en berichten op social media. Tegen Özgür Boğatekin, nieuwsdirecteur van de krant Gerger Fırat in Adiyaman, werd een onderzoek gestart. Tegen de verslaggever van Mezopotamya Ajansı, Ahmet Kanbal, is een straft geëist van 1 tot 3 jaar vanwege zijn social mediaberichten. İbrahim Karakaş van de krant Yeni Yaşam die al in voorarrest zat, kreeg 9 jaar en 9 maanden gevangenisstraf. JinNews-correspondent Hikmet Tunç werd veroordeeld tot 8 maanden en 22 dagen gevangenisstraf voor een reportage.

RTÜK-boetes

Verstoord door de melding van verwaarlozing bij bosbranden, strafte de overheid de kanalen via RTÜK. Dit mediacommissariaat waarschuwde eerst de kanalen vanwege hun uitzendingen over de bosbranden. Daarna deelde het forse geldboetes uit aan FOX TV, KRT, TELE 1, Haberturk, Halk Tv en TV 35.

Periode van blokkeringen

Het internetadres van Jinnews werd voor de 32e keer geblokkeerd. Ook 3 andere sites werden geblokkeerd.

Tekst: Nuri Karabulut

Bron: Evrensel