Debat over vluchtelingjournalisten uit Turkije: quo vadis?

Op 3 mei, de Internationale Dag voor de Persvrijheid, organiseert stichting Röportaj een online debat over journalisten uit Turkije die hun land hebben moeten verlaten, omdat ze hun vak niet meer in vrijheid kunnen uitoefenen. Of omdat ze, als ze dat toch proberen, weten dat ze vroeg of laat in de gevangenis belanden. Deelnemen aan het debat, dat  om 16.00 uur van start gaat kan via deze link.

Turkije staat op de 153e plaats in de persvrijheidsranglijst van Reporters Without Borders. De ngo spreekt van een ‘heksenjacht’ tegen journalisten die kritiek hebben op de regering-Erdoğan. Na de mislukte staatsgreep in juli 2016 is die jacht in alle hevigheid losgegaan. Anno 2021 vormen onafhankelijke mediaplatforms nog geen 10 procent van de totale sector. Deze media hebben zonder uitzondering moeite financieel het hoofd boven water te houden.

Persvrijheid.02Turkije is inmiddels ‘s werelds grootste gevangenbewaarder van journalisten. Lange gevangenisstraffen in afwachting van een proces zijn eerder regel dan uitzondering en de gepolitiseerde rechtspraak voert een structurele intimidatiecampagne, die journalisten tijd, geld en energie kost en in het ergste geval tot levenslange gevangenisstraffen leidt.

Hoe nu verder?

Niet verwonderlijk dat sommige journalisten geen andere mogelijkheid zien dan Turkije te verlaten. Zoals de jonge journalist Handan Tufan, die hierover in opdracht van stichting Röportaj de korte documentaire ‘Ballingschap’ maakte, samen met collega Özgür Aydın. Deze wordt tijdens de bijeenkomst op 3 mei vertoond. De Turks-Koerdische journalist Mehmet Sezgin zal een column voorlezen over zijn vlucht en zijn toekomst in Nederland. Rob Hartgers van RFG Magazine vertelt over de totstandkoming van het Handboek Journalistieke Inburgering.

De vraag is welke invloed het heeft om huis en haard te verlaten en in een vreemd land met een moeilijke taal een nieuw leven op te bouwen. Hoe zien zij hun toekomst? En wat kunnen wij voor hen betekenen? Onder leiding van journalist/uitgever Jurgen Maas volgt een debat waaraan de twee gevluchte journalisten uit Turkije deelnemen, maar ook Lidija Zelovic van ONfile, de stichting die gevluchte journalisten en schrijvers in Nederland ondersteunt. PvdA-Kamerlid Kati Piri levert eveneens een bijdrage aan het debat.

Aanvang: maandag 3 mei om 16 uur

Vooraf aanmelden mag, maar is niet verplicht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deelnemen aan de bijeenkomst kan door op 3 mei om 16 uur te klikken op deze link:

https://us02web.zoom.us/j/87307524993?pwd=ckF0Z0g1NXR6Vi9WQWtPTGRMMGhJZz09

Meeting ID: 873 0752 4993

Passcode: 718789

Dit debat is mede mogelijk gemaakt door de NVJ, de Eva Tas Foundation, Beeld & Geluid en de OBA.

Ook op 2 mei online bijeenkomst

Beeld & Geluid organiseert op zondagochtend 2 mei eveneens een Dag van de Persvrijheid. Tijdens dit evenement spreken journalisten, experts en beleidsbepalers over de stand van de persvrijheid onder autoritaire regimes in het buitenland en de polariserende democratische samenleving in Nederland. Ze hebben een interessant programma, waaronder de Persvrijheidslezing door Bart Brandsma. Aanmelden kan hier.