Villamedia publiceert columns gevangen Turkse journalisten

Villamedia vraagt de komende tien weken aandacht voor de benarde positie van Turkse journalisten door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten uit Turkije. Deze columns zijn via brieven aan hun advocaten de gevangenis uitgekomen. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Röportaj. Via de contacten van Röportaj is het gelukt om de (gevangen) journalisten te bereiken en te vragen mee te werken aan deze reeks.

 

villamedia

"Ik zit al zo'n 2,5 jaar in hechtenis, maar ik voel geen woede. Ik heb genoeg om mijn leven niet te laten afnemen. Wie leeft van schrijven en denken, lijkt op een schildpad: die draagt altijd zijn huis bij zich."

Büșra Erdal was (rechtbank)verslaggever en columnist bij de in 2016 overgenomen krant Zaman. Net als naar schatting meer dan 140 Turkse journalisten zit zij achter de tralies in Turkije vanwege de uitoefening van haar vak. Vele honderden andere Turkse collega's zijn sinds de couppoging in 2016 voor de rechter gesleept en zagen hun media overgenomen of gesloten.

 

De meeste rechtszaken lopen nog. De meeste journalisten wachten hun rechtszaak in Turkije af, sommige zijn gevlucht. De columns van de gevangen journalisten zijn via brieven aan hun advocaten de gevangenis uitgekomen. Publicatie is voor de betrokkenen niet zonder risico. Maar zwijgen is voor hen geen optie. Vandaar dat Villamedia hen graag een podium biedt.

 

Of zoals Nedim Türfent in zijn column schrijft: "De manier waarop de journalistiek in Turkije wordt onderdrukt, is een weerspiegeling van de onderdrukking van onze samenleving. Ik geloof dan ook dat de Europese Unie zich in haar eigen voet schiet als ze vanwege 'vluchtelingendeals' met Turkije afstand doet van haar waarden. Over zulke fundamentele humanitaire waarden kun je geen deal sluiten'."

 

Türfent zit al ruim twee jaar in totale afzondering in gevangenschap.