Nedim Türfent vraagt vanuit zijn Turkse cel om solidariteit

Villamedia vraagt aandacht voor de benarde positie van Turkse journalisten door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Röportaj. Via de contacten van Röportaj is het gelukt om de (gevangen) journalisten te bereiken en te vragen mee te werken aan deze reeks. Fotograaf Nedim Türfent bijt het spits af. Hij zit sinds 2016 in eenzame opsluiting voor zijn verslaggeving van het optreden van de Turkse politie tegen Koerdische arbeiders.

 

 Klik hier voor de Engelstalige versie van de column

Türkçesi için tıklayınız

 

"Jullie zullen de kracht van de Turken voelen! Wat heeft deze staat jullie misdaan?" Veertig tot vijftig Koerdische en Turkse arbeiders liggen tijdens hun arrestatie op een bouwplaats halfnaakt met hun gezicht op de grond in mijn geboortestad Yüksekova. Mijn oren doen pijn van de dreigementen die de speciale politie-eenheden tot de arbeiders richten.

 

Nadat ik hiervan een video publiceerde, startten het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de lokale gouverneur een onderzoek naar dit politieoptreden. Een onderzoek dat nog steeds in een la ligt in Ankara. Vervolgens werd ik zelf het doelwit van mensen die het opnamen voor de politie. Achtervolgingen, intimidatie en doodsbedreigingen volgden. Toen in 2015 en 2016 gewelddadige operaties in een aantal steden in het zuidoosten van Turkije plaatsvonden en ik hiervan verslag deed, bedreigde de politie mij door het delen van foto's van mijn zogenaamde begrafenis. Toch gaf ik de journalistiek niet op.

 

Tragikomisch oordeel

Na mijn arrestatie wachtte ik dertien maanden in detentie op de aanklacht. Toen volgde - een formaliteit - een veroordeling. Het bewijsmateriaal bestond, op een aantal nieuwsberichten na, uit verzonnen en geknipte en geplakte 'getuigenverklaringen'. Deze getuigen verklaarden tijdens de rechtszitting dat ze deze onder druk van de politie moesten ondertekenen en dat zij waren mishandeld. De rechter verklaarde de getuigenverklaringen nietig en de aanklacht kwam op losse schroeven te staan. Hoewel er geen concreet bewijs beschikbaar was, was mijn kritische berichtgeving voldoende voor een 'tragikomisch' oordeel. Hoewel ik heb geprobeerd beroep aan te tekenen, heb ik gezien het huidige politieke klimaat geen positieve verwachtingen van ons rechtssysteem. Bovendien kan zo'n procedure jaren duren. Mijn zaak zou in behandeling moeten worden genomen door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

 

Onderweg naar de totalitaire staat in Turkije zijn de autoriteiten met zuiveringen begonnen onder journalisten. In het begin waren Koerdische journalisten doelwit en werden zij gearresteerd en veroordeeld. Inmiddels heeft de repressie het hele land in zijn greep. Dit is slechts het topje van de ijsberg. De manier waarop de journalistiek in Turkije wordt onderdrukt, is een weerspiegeling van de onderdrukking van onze samenleving. Ik geloof dan ook dat de Europese Unie zich in haar eigen voet schiet als ze vanwege 'vluchtelingendeals' met Turkije afstand doet van haar waarden. Over zulke fundamentele humanitaire waarden kun je geen deal sluiten. Het is daarom belangrijk dat Europese instituties en de publieke opinie in Europa hun solidariteit tonen.

 

Biografie

Nedim Türfent was fotograaf voor persbureau DIHA. Hij zit sinds mei 2016 in totale afzondering vast. In december 2017 werd hij veroordeeld tot acht jaar en negen  maanden gevangenisstraf voor lidmaatschap van een terroristische organisatie en het maken van terreurpropaganda. Hij deed verslag van een operatie van het Turkse leger tegen een groep Koerdische arbeiders. Vanuit de gevangenis schrijft hij geregeld voor het Duits-Turkse gazete.taz. Het International Press Institute, PEN International en de Media and Law Studies Association (MLSA) deden in februari een oproep aan de Turkse autoriteiten voor de vrijlating van Türfent. Onderdeel van deze campagne is een online petitie die inmiddels door meer dan 650 schrijvers, journalisten, publicisten, artiesten en activisten is ondertekend.

 

Lees meer over Nedim Türfent:
'Eén rechtszaak, talloze onrechtvaardigheden'
IPI tegen gevangen journalist Nedim Türfent: 'Blijf sterk' (Engels/Turks)

Het International Press Institute heeft de column van Nedim Türfent ook haar website gepubliceerd.

 

Steun Nedim Türfent

Ondersteun Nedim Türfent door hem een kaart of een brief te sturen - in het Engels, Duits, Turks of Koerdisch - naar het volgende adres:

Nedim Türfent
Van Yüksek Güvenlikli
Kapalı Ceza İnfaz Kurumu
Koğuş A53
VAN, TURKIJE

 

Lees ook alle andere columns die op Villamedia zijn gepubliceerd