Journalist Nedim Türfent: ruim 800 dagen achter tralies

Voor de Turks-Koerdische journalist Nedim Türfent markeerde 20 juli 2018 zijn 800e dag in gevangenschap. Türfent, een fotojournalist die werkzaam was voor het inmiddels gesloten persagentschap Dicle, is gearresteerd op 12 mei 2016. Hij zit al ruim twee jaar vast vanwege zijn verslaglegging van een operatie van het Turkse leger tegen een groep Koerdische arbeiders.

 Dit artikel is met toestemming van IPI overgenomen

Het artikel dat Türfent over dit incident scheef en de foto's die hij hiervan maakte, tonen ongeveer vijftig Koerdische bouwvakkers die in de handboeien zijn geslagen en worden gedwongen op de grond te gaan liggen. Turkse veiligheidsfunctionarissen schreeuwen naar hen: "Nu zul je de kracht van de Turk voelen." In december 2017 is Türfent veroordeeld tot acht jaar en negen maanden gevangenisstraf, officieel op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Naar verluidt was het gerechtshof 'verontrust' over de inhoud van zijn artikelen.

 Türfent zat in de afgelopen twee jaar in volledige afzondering gevangen en is in deze periode naar zes verschillende gevangenissen overgebracht. Het International Press Institute (IPI) stelt dat deze langdurige detentie en het feit dat Türfent bij geen van de zes rechtszittingen tegen hem aanwezig mocht zijn een grove inbreuk is op zijn recht op vrijheid en op een eerlijk proces, op basis van artikel 5 en 6 van de Europese Conventie van de Mensenrechten. Bovendien is Türfent niet geconfronteerd met personen die tegen hem hadden getuigd. Maar liefst achttien getuigen verklaarden dat hun getuigenissen waren afgedwongen onder druk van marteling.

 

Lees meer over Nedim Türfent:
'Eén rechtszaak, talloze onrechtvaardigheden'
IPI tegen gevangen journalist Nedim Türfent: 'Blijf sterk' (Engels/Turks)

Türfent nam aan de zittingen deel via een verbinding met het juridische conferencing-systeem SEGBİS. Hij verklaarde tegenover IPI dat op de momenten dat hij zijn getuigenis in zijn moedertaal, Kurmanji Koerdisch, wilde afleggen zijn vertaler, die hem vaak niet goed kon horen vanwege technische problemen met SEGBİS, tijdens het tolken herhaaldelijk ernstige fouten maakte.

 

Türfent brengt zijn dagen in de gevangenis door met het studeren van Turks, Engels en Duits en met het schrijven van poëzie. Hij heeft IPI verzocht om boeken en lectuur, zodat hij in contact kan blijven met de buitenwereld. IPI heeft Türfent een abonnement op The Guardian Weekly gegeven, die in de gevangenis aan hem wordt bezorgd.

 

Steun Nedim Türfent

U kunt Nedim ondersteunen door hem een kaart of een brief te sturen en zo uw steun aan hem te betuigen - in het Engels, Duits, Turks of Koerdisch - naar het volgende adres:

Nedim Türfent
Van Yüksek Güvenlikli
Kapalı Ceza İnfaz Kurumu
Koğuş A53
VAN, TURKIJE