Fatoş Güney, weduwe van filmregisseur Yılmaz Güney, hekelde in een toespraak tijdens het Adana Altın Koza Film Festival het uitzendverbod dat op staatskanaal TRT 6 - dat uitzendingen in de Koerdische taal verzorgt - nog steeds van kracht is voor films van haar echtgenoot.
Het uitzenden van films van de Koerdische regisseur Yılmaz Güney op televisie is nog altijd omstreden in Turkije. Op de films van Güney is in de nasleep van de staatsgreep op 12 september 1980 beslag gelegd. Een deel van zijn werk werd geconfisqueerd en ging verloren als gevolg van een gebrekkige conservering. De films van Güney stonden voor een groot deel in het teken harde leefomstandigheden van de arbeidersklasse in Turkije. Yılmaz Güney - ook bekend als scenarioschrijver, auteur van verschillende romans en als acteur - overleed in 1984.
De documentaire 'Yılmaz Güney' was op 23 september te zien in de Nacht van de Artiesten tijdens het filmfestival in Adana. "De premier heeft gezegd dat ‘als mensen zouden kijken en luisteren naar de films van Yılmaz Güney de situatie in Turkije anders zou zijn'. Helaas is het nog steeds onmogelijk om zijn films op tv te zien, ook niet op TRT 6. We hebben de films in het Koerdisch nagesynchroniseerd, maar ze worden nog steeds niet uitgezonden", aldus Fatoş Güney. TRT 6 is het eerste en enige Turkse staatskanaal dat in het Koerdisch uitzendt. De tv-zender zendt sinds januari 2009 uit.
Fatoş Güney stelt dat de naam van Yımaz Güney ‘uit de Turkse filmgeschiedenis wordt gewist'. Sinds tien jaar worden zijn films niet meer vertoond. Een aantal van Güneys belangrijkste films kwamen in augustus uit op dvd, waaronder Vriend, Hoop, De Muur, Seyyithan, Requiem, Hongerige Wolven en De Armen - waarvoor hij de scenario's schreef en de regie op zich nam - en de films Vijand en Yol, die hij regisseerde. Hoewel zijn films op festivals worden getoond en uitkomen op dvd, geldt nog steeds een officieel uitzendverbod op de Turkse staatstelevisie TRT.
Voor meer informatie: lees de biografie van Guney