Het boek waaraan de op 3 maart gearresteerde onderzoeksjournalist Ahmet Şık aan werkte, is onderwerp van een nieuwe razzia. Gisteren viel de Turkse politie de redactie van het dagblad Radikal en uitgeverij İthaki van Şık binnen, op zoek naar kopieën van het manuscript. Ook Şık's vrouw en zijn advocaat kregen bezoek. Iedereen die in bezit is van een exemplaar moet dit inleveren, anders is die persoon strafbaar.
Het boek, waaraan Şık nog werkte, heeft de voorlopige titel 'Het leger van de imam'. Daarin probeert hij banden aan te tonen tussen de islamitische sekte Gülen-beweging en de Turkse politie. De razzia van gisteren bevestigt de vermoedens dat Şık's arrestatie verband houdt met dit boek.
De Gülen-sekte is een grote beweging, die als grootste steunpilaar van de regerende AKP geldt. Wereldwijd bezit de Gülen-beweging talloze scholen, van Afrika tot Amerika, inclusief Europa. De beweging is ook in Nederland zeer actief. Een aantal jaren geleden raakte ze in opspraak vanwege radicale opvattingen en opvoedmethoden.
Protest
De associatie van Turkse uitgevers TYB, de Turkse schrijversbond TYS en de internationale schrijversunie PEN hebben de politie bij uitgeverij İthaki scherp veroordeeld. Ook journalistenverenigingen en -bonden haastten zich de invallen te veroordelen. Een aantal vooraanstaande journalisten en schrijvers hebben uitgevers collectief opgeroepen om gezamenlijk Şık's boek uit te geven, uit solidariteit met het lot van deze journalist. Lees meer>>
De Nederlandse journalistenvereniging NVJ en stichting Röportaj hebben gezamenlijk een protestbrief gestuurd naar de Turkse ambassadeur en naar de minster van Buitenlandse Zaken en de Commissie Buitenlandse Zaken van het Europarlement. Hierin wordt om opheldering gevraagd over de arrestatie van journalisten in Turkije. Zie hier>>
Stichting Röportaj stelt naar aanleiding van de jongste ontwikkelingen opnieuw dat deze praktijken in een land dat wil toetreden tot de EU onacceptabel zijn. De stichting beraadt zich op vervolgacties en roept Nederlandse collega-journalisten op hun solidariteit te betuigen.