Reporters sans Frontières (RSF) veroordeelt de willekeurige arrestaties van en het geweld tegen journalisten die verslag doen over de protesten in Turkije. Op 17 juli zijn in Istanbul minstens acht journalisten kort gedetineerd. Tijdens het gewelddadige politieoptreden in de avond van 15 juni probeerde de politie de media op een afstand te houden. Alle journalisten die geen perskaart konden tonen, is de toegang tot Taksim ontzegd.
"We zijn zeer verontrust over de systematische karakter van het politiegeweld, dat meer wijst op een wraakoefening dan op wetshandhaving", stelt RSF in een verklaring. "Het is onaanvaardbaar dat journalisten bewust als doelwit zijn gekozen, zijn belemmerd in hun werkzaamheden en door politieagenten zijn geslagen. De onwettige arrestaties moeten onmiddellijk tot een einde komen. Daarnaast moet een onderzoek worden ingesteld om ervoor te zorgen dat de personen die verantwoordelijk zijn voor deze misstanden worden vervolgd. Bovendien moeten de autoriteiten dit wangedrag veroordelen en stoppen de media als zondebok aan te wijzen."
Intimidatie en geweld
Volgens RSF zijn verslaggever Gökhan Biçici en cameraman Okan Altunkara van de pro-Koerdische tv-zender IMC TV, Ferhat Uludaglar en Ugur Can van persagentschap Dogan, cameraman Emre Fidan van het nationalistische tv-kanaal Ulusal Kanal en Aslan Sahan - verslaggevers van het dagblad Aydinlik - op zondag 16 juni gearresteerd terwijl zij in verschillende wijken van Istanbul verslag deden van de protesten. De politie pakte het gasmasker en de iPad van Biçici af en sleepte hem over straat. Hij zou nog steeds in politiehechtenis zijn, net als Daniele Stefanini, een Italiaanse freelancer die op gewond raakte en is gearresteerd.
De politie vernietigde ook foto- en video-opnames van journalisten. Cem Türkel - fotograaf van de krant Aksam werd gedwongen foto's te verwijderen die hij in de nacht van 15 juni maakte van botsingen in Harbiye, nabij het Taksim-plein. Een Britse freelance journalist vertelde RSF dat hij in de nacht van 16 juni in Osmanbey door de politie was gearresteerd en drie uur vastgehouden. De politie gaf zijn camera en microfoon pas terug nadat zijn foto's en opnames waren verwijderd. Hij kreeg zijn notitieboek en perskaart niet terug.
Politieagenten sloegen fotograaf Eylem Düzyol en haar collega Fulya Atalay met een wapenstok toen Düzyol op 16 juni foto's nam. "We werkten de hele ochtend, terwijl de politie ons in de gaten hield. Zij wisten heel goed dat wij journalisten waren en ik liet zelfs mijn perskaart zien, maar ze bleven ons slaan", aldus Düzyol, die een klacht gaat indienen. Verslaggever Abdullah Ayasun van Today's Zaman maakte op Twitter bekend dat de politie hem in zijn gezicht had geslagen en hem drie minuten tegen de grond duwde - ‘waarbij zij bijna mijn arm braken' - hoewel ook hij zijn perskaart liet zien.
Buitenlandse journalisten
Ook buitenlandse journalisten werden geconfronteerd met politiegeweld De Russische verslaggever Arkady Babchenko werd met veel geweld gearresteerd toen hij op 14 juni foto's maakte van politievoertuigen op het Taksimplein. Hij bracht een nacht in een politiecel door en kan nog steeds niet goed lopen, omdat hij tegen zijn benen is geschopt. Alexandra Bondarenko - reporter voor de Spaanstalige editie van de tv-zender Russia Today TV - is getroffen door een rubberen kogel toen zij in de avond van 15 juni verslag deed van conflicten tussen politie en demonstranten. Paulo Moura van het Portugese dagblad Publico is door de politie geslagen.
Ook heeft de politie doelbewust traangas afgevuurd op journalisten die in het weekend verslag deden van de protesten in de omgeving van het Kizilay-plein in de Turkse hoofdstad Ankara. De Turkse Vereniging van Journalisten heeft er bij de gouverneur van Istanbul en hoge politiefunctionarissen op aangedrongen een einde te maken aan de arrestaties van journalisten. Ook stelt de organisatie dat de uitspraken waarin premier Erdogan scherpe kritiek uitte op de media ‘de veiligheid van journalisten in gevaar brengen'. Reporters sans Frontières deelt deze zorg. In zijn toespraken gedurende het weekend beschuldigde Erdogan de internationale media van bevooroordeelde berichtgeving en zei hij dat iedereen gestraft zou worden die zich in de media en online sociale netwerken schuldig maakt aan ‘provocatie en desinformatie'.
In de media neemt het aantal slachtoffers van geweld intussen toe. Volgens RSF is de Amerikaanse verslaggever Jake Price van BBC in Pictures getroffen door een projectiel terwijl hij op 11 juni vlakbij Gezi Park foto's nam. Het hoofd van de nieuwsredactie van het islamitische dagblad Zaman, Ibrahim Dogan, werd in een ziekenhuis in Taksim behandeld voor een gebroken arm, nadat hij was getroffen door een traangasgranaat. Cihan Acar - ook werkzaam voor Zaman - en Can Sisman - verslaggever van het landelijke dagblad Milliyet - raakten ook gewond door traangasgranaten. Acar brak zijn arm, terwijl Sisman gewond raakte aan de achterkant van zijn hoofd. Twee Canadese journalisten van CBC - Sasa Petricic en Derek Stoffel - werd een dag door de politie vastgehouden, nadat zij op 11 juni op het Taksimplein waren gearresteerd.