Reporters sans Frontières veroordeelt nieuwe blokkade YouTube

Reporters sans Frontières (RSF) is teleurgesteld over de zoveelste bekrachtiging van een blokkade van videosite YouTube in Turkije. De ‘Raad voor Telecommunicatie’ keurde in november een nieuw gerechtelijk bevel goed dat eind oktober opriep YouTube te vervolgen vanwege ‘belediging van Atatürk’. YouTube is – als gevolg van een eerdere juridische uitspraak – al sinds 5 mei 2008 jaar onbereikbaar. “We hebben het eerder gezegd en we herhalen het weer: het blokkeren van YouTube is fout. Door burgers de toegang tot deze site te ontzeggen, schendt Turkije het recht op vrije informatie”, stelt RSF in een verklaring. De nieuwste blokkade is exemplarisch voor de moeizame verhouding van de Turkse autoriteiten met internet, een medium dat in Turkije uitermate populair is. In Turkije surfen ruim 5,5 miljoen mensen regelmatig op het internet en vooral onder jongeren boven de 16 jaar is de populariteit van het medium zeer groot.*

Desondanks staat de nieuwsvoorziening via internet onder een steeds grotere druk. Sinds april 2007 zijn in Turkije 1.112 websites verboden. In mei 2008 begon de kruistocht tegen YouTube, toen een militair gerechtshof zes maanden de toegang blokkeerde vanwege video’s die beledigend zouden zijn voor Atatürk, de grondlegger van de Republiek Turkije. Ook andere sites als geocities.com, wordpress.com, dailymotion.com en onderdelen van Google waren tijdelijk niet toegankelijk. Ook het verbod op de website van de beroemde wetenschapper Richard Dawkins deed veel stof opwaaien. Op 3 september legde een Turkse rechtbank een verschijningsverbod op aan deze website. Het besluit volgde op een klacht van Adnan Oktar, aanhanger van het creationisme, die bezwaar maakt tegen de evolutieleer waarvan Dawkins een bekende pleitbezorger is.

Wet 5651

Het besluit bezoekers de toegang tot websites te ontzeggen, is gebaseerd op artikel 8 van Wet 5651 die betrekking heeft op online publicaties en sinds november 2007 van kracht is. In Turkije kunnen websites worden gesloten als de inhoud schadelijk is voor kinderen, drugsgebruik, gokken en prostitutie stimuleert, een pornografisch of obsceen karakter heeft, aanzet tot zelfmoord, schadelijk is voor de volkgezondheid of beledigend is voor Atatürk.

* Bron: CIA Factbook 2003