Journalist Berzan Günes in vrijheid gesteld

Berzan Güneş, correspondent van het inmiddels gesloten nieuwsagentschap Mezopotamya, is op 7 augustus door de rechtbank in Iğdır in vrijheid gesteld. De detentie van Ziya Ataman, verslaggever van persagentschap Dicle (DİHA), is dezelfde dag tijdens een andere rechtszitting in Şırnak verlengd. Ataman zit sinds 11 april 2016 in detentie op beschuldiging van 'lidmaatschap van een verboden organisatie'.

 

 

Türkçesi için tıklayınız

Berzan Güneş is op 11 juni 2018 gearresteerd in de provincie Şırnak, in het zuidoosten van Turkije. Güneş was onderweg naar de stad voor een opdracht, toen de politie hem oppakte op beschuldiging van het 'maken van terroristische propaganda'. In de aanklacht worden zijn social media posts van foto's en artikelen die zijn gerelateerd aan de Koerdische regio's in Turkije en Syrië als bewijsmateriaal opgevoerd. De foto's bij de artikelen zijn onder meer beelden van vlaggen en symbolen van de verzetsgroeperingen YPG en YPJ. Hiervan wordt beweerd dat zij banden hebben met de verboden Arbeiders Partij van Koerdistan (PKK). Onder het bewijsmateriaal bevinden zich ook vijf boeken die zijn aangetroffen in de woning van Güneş. Deze boeken zouden mede zijn gefinancierd door de PKK en KCK.

 

Volgens het Media Monitoring Report van het onafhankelijke medianetwerk Bianet zitten sinds 1 juli 2018 127 journalisten in de gevangenis.

Bronnen: Bianet, IPI