Human Rights Watch: Gül moet veto uitspreken tegen internetwetgeving

De Turkse president Abdullah Gül moet zijn veto uitspreken tegen nieuwe wijzigingen in de internetwetgeving in Turkije, vindt Human Right Watch. Het Turkse parlement heeft op 5 februari nieuwe wetgeving aangenomen die de controle van de regering over het internet nog verder vergroot. Zo krijgen de autoriteiten onbeperkt toegang tot online activiteiten van gebruikers en kunnen zij willekeurig, zonder tussenkomst van een rechter, besluiten online content te blokkeren.

 

"Het laatste wat Turkije nu nodig heeft, is nog meer censuur", stelt Emma Sinclair-Webb, Researcher Turkije van Human Rights Watch. "President Gul moet zijn veto over deze nieuwe maatregelen uitspreken om er voor te zorgen dat Turkije haar verplichtingen naleeft ten aanzien van het recht op vrije toegang tot informatie, vrijheid van meningsuiting en privacy."

Restrictieve wetgeving
De nieuwe wet is aangenomen in de nasleep van felle protesten in 2013 en een corruptieschandaal waarbij regeringsfunctionarissen en familieleden bij betrokken zouden zijn . Het moment waarop de wetgeving van kracht wordt, voedt volgens Human Right Watch het vermoeden dat de regering haar macht probeert de vergroten door critici het zwijgen op te leggen. Turkije heeft al een uiterst restrictieve Internet Wet (nr. 5651), die Human Rights Watch heeft bekritiseerd, omdat het het onwettig blokkeren van websites als YouTube en Google mogelijk maakt. Volgens een uitspraak van het Europese Hof voor de Mensenrechten in 2010 (Ahmet Yıldırım vs. Turkey) houdt de wetgeving een schending in van de verplichtingen die Turkije heeft op basis van de Europese Conventie voor de Mensenrechten.

De wetswijzigingen stellen het Directoraat voor Telecommunicatie, dat volledig wordt gecontroleerd door de regering, in staat specifieke content (URL's) te verwijderen, wanneer sprake is van een vermeende schending van de privacy. De wet rechtvaardigt deze maatregelen met als doel "het gezinsleven, kinderen en jongeren te beschermen van publicaties op internet die drugsgebruik, drugsverslaving, seksueel misbruik en zelfmoord aanmoedigen."

De nieuwe wet voorziet ook in de mogelijkheid data op te vragen bij providers, die gedwongen kunnen worden gegevens van internetgebruikers over de afgelopen twee jaar vrij te geven. Zij zijn verplicht deze informatie desgevraagd aan de autoriteiten te overhandigen, zonder dat duidelijk is in hoeverre de privacy wordt gerespecteerd.

Inbreuk vrijheid van meningsuiting
In een verklaring en tijdens een briefing over de nieuwe wetgeving stelde Dunja Mijatović, de vertegenwoordiger Persvrijheid van de OVSE in Europa, dat deze wet "de regering in staat stelt zonder tussenkomst van een rechter data van alle internetgebruikers in Turkije te verzamelen." Zij benadrukt dat deze maatregelen "de vrijheid van meningsuiting ernstig kunnen beperken en een obstakel zijn voor onderzoeksjournalistiek, het beschermen van journalistieke bronnen en de vrije toegang tot informatie op het internet."