Turkije heeft meeste gevangen journalisten

In geen enkel ander land zitten zo veel journalisten gevangen als in Turkije. Op 1 december 2012 zaten zeker 49 journalisten vast, onder wie tientallen Koerdische verslaggevers die van terrorisme worden beschuldigd. Dat maakte het Committee to Protect Journalists (CPJ) begin december bekend. Na Turkije volgen Iran (zeker 45 gevangen journalisten) en China (32). In totaal zitten volgens het CPJ wereldwijd 232 journalisten gevangen, 53 meer dan een jaar geleden. Dit is een record sinds de oprichting van het CPJ in 1990.

 

''We leven in een tijd dat regeringen journalisten beschuldigen van staatsvijandigheid en 'terrorisme' om hen te intimideren, arresteren en gevangen te zetten'', aldus directeur Joel Simon van het CPJ. Zowel in Turkije, Iran als China is volgens het CPJ sprake van een brede toepassing van anti-terreurwetgeving om personen met afwijkende politieke opvattingen het zwijgen op te leggen. In Turkije hebben de autoriteiten in 2012 tientallen Koerdische verslaggevers en redacteuren opgepakt op beschuldiging van terrorisme. Andere journalisten zijn aangeklaagd vanwege hun betrokkenheid bij vermeende complotten tegen de regering. In 2012 verrichtte het CPJ uitgebreid onderzoek naar detentie in Turkije. Hieruit blijkt dat veel gedetineerden vanwege hun journalistieke activiteiten vastzitten. Volgens het CPJ geven wetsartikelen in de Anti-Terreurwet of het Wetboek van Strafrecht de Turkse autoriteiten een alibi in handen om berichtgeving over verboden groeperingen en onderzoek naar gevoelige kwesties gelijk te stellen aan terrorisme.

 

‘Nationale ziekte'
Deze wetsartikelen "maken geen onderscheid tussen journalisten die gebruikmaken van de vrijheid van meningsuiting en personen die terroristen ondersteunen", stelt Mehmet Ali Birand, een bekende journalist, werkzaam voor tv-station Kanal D in Istanbul. Birand omschrijft het gebruik van anti-terreurwetgeving tegen journalisten als een ‘nationale ziekte'. "De regering maakt geen onderscheid tussen twee dingen: vrijheid van meningsuiting en terrorisme." Onder de gevangenen in Turkije is Tayyip Temel, hoofdredacteur van Azadiya Welat, het enige dagblad in Turkije dat in de Koerdische taal verschijnt. Tegen hem is meer dan twintig jaar gevangenisstraf geëist op beschuldiging van lidmaatschap van een illegale Koerdische organisatie.

 

Terwijl het CPJ - dat in oktober 2012 een uitgebreid rapport over gevangen journalisten in Turkije publiceerde - stelt dat 49 journalisten in Turkse gevangenissen zitten, zijn dit er volgens een overzicht van de International Federation of Journalists minstens 72.