Politie doet inval in woning activist videocollectief Seyri Sokak

De Turkse politie heeft op 16 oktober in Izmir een inval gedaan in de woning van videoactivist Oktay İnce, lid van video- en documentaire-collectief Seyri Sokak. Hierbij is een archief van twintig jaar sociale bewegingen in Turkije geconfisceerd. Volgens de politie zouden leden van het collectief zich in posts op social media schuldig maken aan het 'verheerlijken van terreur' en het 'steunen van een terroristische organisatie'. Seyri Sokak is een collectief dat in 2013 in Akara tijdens de Gezi-protesten door een groep video- en documentaire-activisten is opgericht. De organisatie brengt via nieuwsberichten op social media en in videodocumentaires allerlei sociale vraagstukken onder de aandacht.

 

Het collectief heeft inmiddels een sterke aanwezigheid op social media en telt 45.000 volgers op Facebook en bijna 20.000 op Twitter. De activisten van Seyri Sokak stonden regelmatig malen bloot aan politiegeweld terwijl zij op straat verslag deden van gebeurtenissen. Verschillende video- en documentairemakers belandden in de cel, kregen boetes opgelegd of worden strafrechtelijk vervolgd.

Vervolgd wegens kritische tweets
De inval in de woning van İnce heeft volgens het collectief tot doel de activisten het zwijgen op te leggen. In februari 2018 werd documentairemaakster Sibel Tekin eveneens in hechtenis genomen, nadat de politie een inval in haar huis had gedaan. Dit gebeurde vanwege haar retweets van posts met een hashtag die verwees naar de Turkse militaire operaties in Afrin. Tien harddisks met videomateriaal en foto's werden in beslag genomen. Naar Tekin werd een gerechtelijk onderzoek ingesteld vanwege twee tweets die zij over deze ontwikkelingen had gepost. Video-activist Eylül Deniz Yaşar, is ook onderdeel van het onderzoek naar Seyri Sokak. Hij werd talrijke keren in hechtenis genomen, omdat hij filmopnames maakte van demonstraties.

 

Oktay İnce legde na de politie-inval een verklaring af:

 

"In de ochtend van dinsdag 16 oktober klopte de politie, die beweerde onderdeel te zijn van een anti-terreureenheid, op de deur van mijn woning in de wijk Kemalpaşa in Izmir. Zij toonden een huiszoekingsbevel dat was uitgevaardigd vanwege het bedrijven van 'terroristische propaganda'. Op basis van dit bevel werd de inbeslagname gelast van alle aanwezige digitale materialen en mijn mobiele telefoon, op basis van het voorwendsel dat ik twee tweets zou hebben gedeeld via het Twitter-account van Seyri Sokak.

 

Ik heb me de afgelopen twintig jaar als mensenrechtenactivist en videomaker gewijd aan het maken van nieuwsreportages, documentaires en video's. Ik deed dit als onderdeel van mijn werk voor het collectief Karahaber Video en Seyri Sokak. Ons belangrijkste doel was een visueel archief te creëren van de sociale strijd die mensen in Turkije leveren. Om dit te bereiken, hebben we talrijke nieuwsberichten, documentaires en campagnevideo's gepubliceerd. Ook organiseerden we
videoworkshops, tentoonstellingen en publieke screenings. De politie heeft de originele versies van mijn nieuwsvideo's en documentaires in beslaggenomen die stonden opgeslagen op achttien harddisks en 41 dvd's.

Ook namen zij ruw beeldmateriaal van ten minste vijf andere documentaires in beslag onder het voorwendsel dat zij hiervan een forensische analyse willen laten maken. Ook namen zij video's in beslag over thema's waarvoor bevolkingsgroepen in Turkije aandacht vragenzoals de LGBT-beweging, de vrouwenrechten-, arbeiders- en studentenbeweging. Zij namen zelfs persoonlijke video's en foto's mee van mijn familie, waaronder beeldmateriaal van mijn vierjarige dochter, als onderdeel van hun beschuldigingen van 'terrorisme'.

 

'We zullen niet zwijgen'
De regering van Erdoğan heeft de massamedia overgenomen of volledig het zwijgen opgelegd. Nu zijn de social media aan de beurt: het enige kanaal waar de onderdrukten hun stem kunnen laten horen. Hiermee willen de autoriteiten bereiken dat burgers stoppen met het posten van tweets waarin zij Erdoğan bekritiseren. De beschuldiging dat Seyri Sokak een 'terroristische organisatie' is, is slechts een excuus om documentairemakers, video- en nieuwsactivisten het zwijgen op te leggen. Maar we zullen niet zwijgen."

 

Oktay İnce

 

Voor meer informatie:
https://www.facebook.com/seyrisokak2/
https://www.facebook.com/seyrisokak3/
https://twitter.com/seyrisokak
Seyri Sokak Youtube-kanaal: https://bit.ly/2AmQfW7