Journalisten in Turkse gevangenissen moeten onmiddellijk worden vrijgelaten. Alleen dan kunnen hervormingen van de Turkse grondwet resulteren in wezenlijke veranderingen voor democratie en persvrijheid. Dat stelt de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) in een verklaring. De EFJ ondersteunt de oproep van de Turkse Vakbond van Journalisten (TGS) voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van meer dan 40 journalisten die vanwege hun werkzaamheden zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf. De TGS deed haar oproep nadat een meerderheid van de bevolking zich in een referendum uitsprak voor grondwetswijzingen.
"De voortdurende detentie van journalisten toont aan dat Turkije een echt democratisch debat uit de weg gaat", stelt Arne König, voorzitter van de EFJ. "De roep om verandering tijdens het referendum op 12 september moet de deur naar echte veranderingen en modernisering open zetten. De regering zou leiderschap tonen als zij einde maakt aan het klimaat van angst en intimidatie waarmee journalisten in Turkije nog steeds worden geconfronteerd."
De journalisten die tot gevangenisstraffen zijn veroordeeld, zijn in afwachting van een rechtszaak vanwege overtreding van anti-terreurwetgeving die onderdeel is van de huidige strafwet in Turkije. Bovendien zijn meer dan 700 journalisten vanwege hun werkzaamheden aangeklaagd. "Deze journalisten zijn aangeklaagd, omdat zij hun werk naar eer en geweten verrichten”, aldus König. "Zij worden uitsluitend opgesloten, omdat zij hun journalistieke plicht vervullen."
De zorg van de EFJ wordt gedeeld door vooraanstaande journalisten in Turkije. "We roepen de regering op deze journalisten onmiddellijk vrij te laten en het wetsysteem aan te passen, zodat de rechten van journalisten en de vrijheid van meningsuiting worden gerespecteerd", zegt Ercan Ipekçi, voorzitter van de TGS en lid van de EFJ. "Er kan geen sprake zijn van een vrije samenleving zonder persvrijheid. Persvrijheid moet een wezenlijk onderdeel zijn van grondwetswijzigingen die de regering wil doorvoeren."
Platform voor persvrijheid
De journalistenvakbond heeft de krachten gebundeld met 18 andere journalistieke organisaties in het Platform voor de Vrijheid van Journalisten dat op 25 augustus is opgericht. Dit platform heeft tot doel de persvrijheid te bewaken en ontwikkelingen op dit terrein te volgen. Zo wordt een juridische afdeling opgericht die rechtszaken op het gebied van persvrijheid in Turkije volgt.
Steun de campagne
De EFJ is een elektronische petitie gestart waarmee iedereen die deze campagne ondersteunt een e-card kan ondertekenen en naar de Turkse premier, Recep Tayyip Erdoğan, verzenden: www.ifj.org/en/pages/set-turkish-journalists-free