De gijzeling van een openbare aanklager in een rechtbank in Istanbul heeft op 31 maart geleid tot een uitzend- en publicatieverbod voor de media. Met deze tijdelijke maatregel komt het aantal vergelijkbare verboden dat in de laatste vier jaar in Turkije is uitgevaardigd op 150. Vice-premier Yalçın Akdoğan maakte gebruik van de bevoegdheid van de minister-president om een tijdelijke mediastop af te kondigen in situaties waarbij de nationale veiligheid in het geding is.
Akdoğan gaf instructies aan de Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK), vlak nadat militanten van de illegale politieke beweging het Revolutionaire Volksbevrijdingsfront (DHKP-C) openbaar aanklager Mehmet Selim Kiraz gijzelden in het gerechtshof in het district Çağlayan in Istanbul. Turkse tv-stations staakten onmiddellijk hun live uitzendingen over de crisis. In de afgelopen vier jaar zijn ruim 150 mediastops afgekondigd, zoals na de bestorming van het Turkse consulaat in de Iraakse stad Mosul door terreurgroepering IS, tijdens het corruptieschandaal waarbij ministers betrokken zouden zijn en de grootste mijnramp in de geschiedenis van Turkije.
De gijzelingsactie heeft te maken met de dood van een 15-jarige jongen tijdens de protesten tegen de regering in het Gezipark van twee jaar geleden. Berkin Elvan werd daar op zijn hoofd geraakt door een traangasgranaat en overleed na 269 dagen coma. De gegijzelde aanklager leidt het onderzoek naar zijn dood. De gijzelnemers willen dat de betrokken agenten via de televisie schuld bekennen aan Elvans dood en dat ze worden berecht door een 'volkstribunaal'. Verder moet iedereen die ooit is berecht voor deelname aan solidariteitsbetogingen voor Elvan, worden vrijgesproken.