Journaliste Seda Taşkın veroordeeld tot zeven jaar en zes maanden gevangenisstraf

Het gerechtshof in Muş heeft journaliste Seda Taşkın, veroordeeld tot zeven jaar en zes maanden gevangenisstraf op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Taşkın, verslaggever van het persagentschap Mezopotamya, werd op 23 januari opgepakt tijdens een politie-inval in haar woning in Ankara. Haar advocaten stellen dat de politie een anonieme tip heeft gebruikt om haar arrestatie te legitimeren.

Terwijl haar advocaten Gulan Çağın Kaleli en Ebru Akkan tijdens de rechtszitting aanwezig waren, volgde Taşkın de rechtszaak vanuit de gesloten gevangenis Sincan in Ankara via het videoconferencing-systeem dat bekend staat onder het acroniem SEGBİS. Ook werd de rechtszaak bijgewoond door Hakkı Boltan, woordvoerder van het initiatief Free Journalists, Özgün Öçer, verslaggever van P24, en Sevin Coşkun, afgevaardigde uit Muş van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP).

 

Dubieuze e-mail
Taşkın werd eerder gedetineerd op 20 december 2017 toen ze verslag deed in de provincie Muş, in het zuidoosten van Turkije. De aanklager tekende beroep aan tegen haar latere vrijlating op 23 december en gelastte opnieuw haar arrestatie. De aanklacht, die twee maanden na haar arrestatie in januari 2018 werd voorbereid, verwijst naar een anonieme e-mail van een informant die aanleiding zou zijn geweest voor haar arrestatie. Hierin wordt beweerd dat Taşkın lid is van de Unie van Koerdische Gemeenschappen (KCK), die gelieerd zou zij aan de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). "Taşkın publiceert video's en verhalen over terroristen met het doel propaganda te maken voor een terroristische organisatie (...). Ik wil mijn identiteit niet bekendmaken, omdat mijn leven dan in gevaar komt", staat in de mail geschreven.

 

Volgens de advocaat van Taşkın, Gulan Çağın Kaleli, heeft het IP-adres dat bij de e-mail hoort, de extensie 'EGM'. Deze afkorting staat voor Emniyet Genel Müdürlüğü, ofwel het hoofkwartier van de politie. Het vermoeden bestaat dan ook dat de gewraakte mail is verzonden door een politiefunctionaris. Het gerechtshof is niet ingegaan op het verzoek van de advocaten om onderzoek te doen naar de identiteit van deze 'informant'. Ook roept de korte tijd die tussen het verzenden van de e-mail en de arrestatie van Taşkın verstreek veel vragen op. Hoewel Muş een relatief grote stad is, verstreken slechts twintig minuten tussen het moment dat de mail werd verzonden en de arrestatie van de journaliste.

 

In de aanklacht worden publicaties en social media posts van Taşkın als bewijsmateriaal opgevoerd, waarin zij artikelen, telefoongesprekken, teksten en interviews deelt die zij had met de broer van een militant die omkwam tijdens een gewapende conflict met de Turkse strijdkrachten. Het gerechtshof veroordeelde Taşkın tot drie jaar en vier maanden gevangenisstraf wegens 'propaganda voor een terroristische organisatie' en tot vier jaar en twee maanden gevangenisstraf op beschuldiging van 'steun aan een terroristische organisatie'.

 

Lees ook het artikel 'Koerdische journalisten structureel slachtoffer oneerlijke rechtsgang'