Wereldwijde campagne ‘I Subscribe’ ter ondersteuning persvrijheid Turkije

Een internationale coalitie van organisaties heeft op initiatief van het International Press Institute (IPI) de internationale campagne I Subscribe gelanceerd met als doel onafhankelijke journalistiek in Turkije te ondersteunen. De campagne doet een oproep aan lezers uit alle delen van de wereld om een abonnement te nemen op de weinige nog onafhankelijke kranten in Turkije. Om te beginnen met Cumhuriyet en later ook op andere (online) mediatitels van verschillende signatuur. Röportaj ondersteunt de campagne.

 

Foto Campagne I Subscribe

 

 

Inkomsten drogen op door hoge boetes

“De onafhankelijke journalistiek in Turkije vecht om te kunnen overleven”, vertelt Barbara Trionfi, Executive Director van IPI. “Het nemen van een abonnement op een onafhankelijk medium is een zeer concrete manier waarop mensen kunnen helpen, ongeacht uit welk deel van de wereld zij afkomstig zijn.” De journalistiek in Turkije staat zwaar onder druk. Ongeveer 90 procent van de media is regeringsgezind en ruim 180 mediatitels hebben sinds de mislukte staatsgreep in juli 2016 de deuren moeten sluiten. Ten minste 153 journalisten zitten in de gevangenis, terwijl honderden verslaggevers, columnisten en radio- en tv-makers in afwachting zijn van een proces. Kranten die geen openlijke steun betuigen aan de regering worden in hun bestaansrecht bedreigd, doordat zowel publieke als private inkomstenstromen worden afgesneden. Er gaan geruchten dat bedrijven door de autoriteiten onder druk worden gezet om niet te adverteren in onafhankelijke, kritische publicaties. Deze media staan daarnaast bloot aan hoge boetes en forse belastingverhogingen, waardoor financiële bronnen snel opdrogen. Het nemen van een abonnement biedt deze media volgens IPI uitzicht op onafhankelijke financiering.

 

Kritische berichtgeving

Cumhuriyet - in 1924 opgericht en één van de oudste dagbladen in Turkije - is een belangrijk doelwit van staatsrepressie. In april zijn veertien journalisten en stafleden van de krant - onder wie de hoofdredacteur en CEO - veroordeeld tot lange gevangenisstraffen op beschuldiging van lidmaatschap van of steun aan een terroristische organisatie. Ondanks de enorme juridische en financiële druk doet de krant geen afstand van haar kritische berichtgeving. Terwijl het grootste deel van de redactionele inhoud in het Turks is, publiceert Cumhuriyet een deel van haar dagelijkse berichtgeving online. Het dagblad wil haar aanbod Engelstalige artikelen in de komende maanden uitbreiden. Hiermee worden haar kritische analyses van ontwikkelingen in Turkije toegankelijk voor een wereldwijd publiek.

“Ondanks vele pogingen om hen het zwijgen op te leggen, gaan de onafhankelijke Turkse media die zijn overgebleven, waaronder Cumhuriyet, door met hun kritische berichtgeving aan het publiek. Zij hebben grote behoefte aan financiële steun en aan solidariteit van collega’s en sympathisanten over de hele wereld”, zegt Caroline Stockford, Turkey Advocacy Coordinator van het International Press Institute.

“De manier waarop de Turkse autoriteiten afwijkende meningen proberen te onderdrukken, is een bedreiging van het fundamentele recht van burgers om uitdrukking te geven aan hun mening en toegang te krijgen tot objectieve informatie. De ‘I Subscribe’-campagne biedt de mogelijkheid om op te komen voor de onafhankelijke journalistiek in Turkije”, vertelt Carles Torner, Executive Director van PEN International.

Voor meer informatie over de campagne: http://isubscribe.mediahttp://isubscribe.media.Klik hier om een abonnement op Cumhuriyet te nemen.