Journalistenplatform protesteert tegen huiszoekingen journalisten

Het Platform voor de vrijheid van journalisten heeft de arrestatie van een groot aantal journalisten veroordeeld. In de vroege ochtend zijn invallen gedaan bij Ahmet Şık, Nedim Şener, Doğan Yurdakul, Mümtaz İdil, İklim Bayraktar, Sait Kılıç, Müyesser Yıldız en Aydın Bıyıklı en schrijver Yalçın Küçük. Het platform beschouwt de huiszoekingen als een schending van de persvrijheid en wijst erop dat de repressie tegen journalisten toeneemt.


De groep journalisten is gearresteerd vanwege hun vermeende betrokkenheid bij Ergenekon, het netwerk waarvan aanklager Zekeriya Öz veronderstelt dat het een staatsgreep smeedde tegen de regerende AK-partij van premier Erdoğan. In de vroege ochtend deed de politie huiszoeking bij de verdachten, waarbij harde schijven zijn gekopieerd en materialen in beslag zijn genomen. De journalisten staan bekend om hun kritische houding tegen de regering. Op de huiszoekingsbevelen staat echter niet vermeld waarvan de journalisten worden verdacht. Dat duidt erop dat het OM eigenlijk geen zaak tegen ze heeft. Het Orde van Advocaten in Ankara laat bij monde van voorzitter Metin Feyzioğlu weten dat de huiszoekingen in strijd met de wet zijn.

Onder de gearresteerden is Ahmet Şık, journalist en medewerker van de Bilgi universiteit. Eerder leverde Şık een bijdrage aan een boek over Ergenekon en stond daarvoor terecht. Naar verluidt werkt hij aan een tweede boek over de affaire. Şık schreef ook een boek over de islamitische prediker Fethullah Gülen, de inspiratiebron van de islamitische politici binnen de AK-partij. Ook journalist Nedim Şener is gearresteerd. Hij schreef twee boeken over de moord op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink, waarin hij zijn twijfels uitsprak over de rol daarbij van Turkse inlichtingendiensten. Şener schreef eveneens een boek over Fethullah Gülen, met name over zijn invloed binnen de Turkse politie.

 

Op dit moment zitten volgens het journalistenplatform 61 journalisten in gevangenschap. Sinds 2009 is tegen 31 verslaggevers vervolging ingesteld. Uit protest en als uiting van solidariteit met hun vakgenoten organiseert het platform op zaterdag 4 maart een persconferentie op het Taksim-plein in Istanbul.