Tienduizenden mensen namen op donderdag 19 januari deel aan een optocht van het Taksim-plein in Istanbul naar het kantoor van het weekblad Agos om de Turks-Armeense journalist Hrant Dink te herdenken op de plaats waar hij vijf jaar geleden is vermoord. Twee dagen nadat de rechtszaak tegen de daders was beëindigd toonden demonstranten spandoeken met de tekst ‘Deze rechtszaak zal zo niet ten einde komen'.
Naar schatting tienduizend personen herdachten Dink tijdens een optocht naar de plaats waar de hoofdredacteur van het Armeense weekblad Agos op 19 januari 2007 werd neergeschoten. De organisatie Vrienden van Hrant had een oproep geplaatst voor een stille tocht zonder vlaggen of spandoeken met politiek getinte slogans. Twee dagen na de omstreden uitspraak in de rechtszaak tegen de daders was desondanks de kreet ‘De natie van moordernaars zal de rekening betalen' overal duidelijk hoorbaar en zichtbaar. Veel mensen hielden zwarte spandoeken omhoog met de tekst ‘Wij zijn allemaal Hrant Dink, Wij zijn allemaal Armeniërs', wat symbool staat voor hun strijd voor rechtvaardigheid in de afgelopen jaren. Familieleden van Dink liepen voorop in de tocht.
Strenge veiligheidsmaatregelen
De politie van Istanbul had veiligheidsmaatregelen getroffen en onder meer het metrostation in Osmanbey afgesloten. De Cumhuriyet Caddesi - de belangrijkste verkeersverbinding tussen Taksim en het district Şişli - was afgesloten voor verkeer. Politiehelikopters cirkelden boven het gebied. Aan de optocht namen ook familieleden deel van de soldaat Sevag Balıkçı, die op 24 april 2011 - op de 96e verjaardag van de Armeense genocide - door een verdwaalde kogel werd gedood toen hij zijn militaire dienstplicht in Batman vervulde. Ahmet Hakan - werkzaam voor het landelijke dagblad Hürriyet (Vrijheid) - en auteur Vedat Türkali namen eveneens deel. Veel mensen betuigden hun steun aan de demonstranten terwijl zij de optocht vanuit hun ramen van gebouwen aan de kant van de weg volgden. Sommige kantoren openden hun deuren voor fotografen die vanaf het dak foto's van de stille tocht namen.
"Alle mensen die vandaag aanwezig zijn, vertegenwoordigen burgers met een geweten. Turkije staat op het punt van een doorbraak", verklaarde Gülten Kaya, weduwe van zanger Ahmet Kaya die in 2000 in ballingschap in Parijs stierf. Sırrı Süreyya Önder, parlementariër van de Partij voor Vrede en Democratie (BDP) bekritiseerde de uitspraak van het gerechtshof. "Als de Staat niet achterhaalt welke organisatie achter deze moord zit, kan dit slechts één ding betekenen. Dan is de Staat schuldig aan deze moord. Het heeft geen enkele zin meer om nog tegen deze uitspraak in beroep te gaan. Deze uitspraak wordt veroordeeld door het geweten van burgers. Een beroep aantekenen, is niet langer belangrijk."
Eén minuut stilte
Ongeveer vijftienduizend mensen verzamelden zich vanuit verschillende richtingen voor het kantoor van Agos. Velen lieten bloemen achter op de plaats waar de herdenkingsbijeenkomst werd gehouden. Dit is ook de plek waar de gemeente van Şişli een plaquette heeft geplaatst met een inscriptie in het Turks en Armeens op de plaats waas Dink werd vermoord. Eén van de personen die bloemen achterliet, was schrijver Adalet Ağaoğlu. Er werd een enorm spandoek geplaatst bij het kantoor van Agos met de tekst ‘Ook als gaan vijf jaar voorbij, ook al gaan 95 jaar voorbij: deze rechtszaak zal zo niet eindigen'. Om 15 uur werd een minuut stilte in acht genomen. Karin Karakaşlı las namens de Vrienden van Hrant Dink een verklaring voor. Slechts twee dagen eerder kregen de verdachten van de moordaanslag verschillende straffen, maar werden zij vrijgesproken van lidmaatschap van een illegale organisatie. "Dit is een zeer vreemde situatie. Er is een vonnis uitgesproken, maar dit heeft alleen maar voor nog meer onrust gezorgd."
Op internet circuleert een interview waarin Hrant Dink aan het woord komt over verzoening tussen Turken en Armenen. Klik hier voor meer informatie.