Eigenaren en algemeen directeur Hayatın Sesi TV veroordeeld tot lange gevangenisstraffen

De eigenaren van de inmiddels gesloten tv-zender Hayatın Sesi TV - Mustafa Kara en İsmail Gökhan Bayram - en algemeen directeur Gökhan Çetin zijn veroordeeld tot drie jaar en negen maanden gevangenisstraf. Zij worden beschuldigd van het verspreiden van propaganda voor IS, de PKK en TAK. Hayatın Sesi TV werd per decreet gesloten na de mislukte poging tot een staatsgreep in juli 2016.

 Kara, Bayram en Çetin staan terecht vanwege vijf tv-uitzendingen in 2015 en 2016 over drie bomaanslagen in Turkije, militaire operaties in Cizre in het zuidoosten van het land en de ontvoering van Turkse arbeiders in Irak door Shïïtische militanten. Zo deden zij onder meer verslag van de bloedige bomaanslagen in Ankara op 13 maart 2016, waarbij tientallen doden vielen, en in Taksim in Istanbul op 19 maart 2016.

 

Marianne Mikko en Nigel Evans die het proces namens de Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa als waarnemers bijwoonden, veroordeelden de beslissing van het gerechtshof in Istanbul. Zij riepen de Turkse autoriteiten op om journalisten zonder angst hun werk te laten doen en de wetgeving op het gebied van persvrijheid op één lijn te brengen met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

 

Irrationele aanklacht
Tijdens een eerdere zitting, op 30 mei 2018, legden Kara en Bayram een verklaring af. Kara betoogde dat in de uitzendingen is gebaseerd op feiten. "In alle uitzendingen is kritiek geuit tegen de Staat, omdat de autoriteiten de dood van zo veel mensen niet hebben voorkomen. Het is irrationeel om ons ervan te beschuldigen voor drie verschillende terroristische organisaties tegelijkertijd propaganda te hebben gemaakt. Het is onrechtvaardig activiteiten van tv-zenders op basis van klachten van RTÜK (de Hogere Raad voor Radio en Televisie, red.) zo zwaar te bestraffen."

 

Bayram stelde dat de statuten van Hayatın Sesi TV in het teken stonden van vrede en zonder uitzondering het doden van mensen veroordeelden. Çetin, die eerder een verklaring aflegde op 7 november 2017, stelde toen dat de aanklacht tot doel heeft gehad de sluiting van het tv-kanaal te rechtvaardigen.