Erol Önderoǧlu laureaat Roosevelt Four Freedom Award

De Roosevelt Foundation heeft journalist Erol Önderoǧlu onderscheiden met de Award voor de Vrijheid van Meningsuiting. Deze prestigieuze prijs is Önderoǧlu toegekend vanwege zijn grote inzet voor de vrijheid van meningsuiting in Turkije. Dat heeft Hans Polman, voorzitter van de Roosevelt Foundation en commissaris van de Koning in Zeeland, op 6 februari bekendgemaakt. Als correspondent voor Reporters Without Borders in Turkije en redacteur van het onafhankelijke persagentschap Bianet volgt Önderoǧlu al meer dan 20 jaar rechtszaken tegen journalisten om hen te steunen en objectief verslag te doen van schendingen van de persvrijheid.

 

Erol Önderoglu

Önderoǧlu heeft in ruim 4.600 artikelen en columns over talrijke schendingen gerapporteerd en liet zich niet afschrikken door bedreigingen en opsluiting. In zijn leven en werk spant hij zich in voor de bewustwording van de noodzaak van de vrijheid van meningsuiting voor mannen en vrouwen, ongeacht hun achtergrond, in Turkije en daarbuiten. Önderoǧlu is in 2016 samen met schrijver en journalist Ahmet Nesin en prof. dr. Şebnem Korur Financi -voorzitter van de Turkse Stichting voor de Mensenrechten (TIHV) - aangeklaagd op beschuldiging van 'propaganda voor een terroristische organisatie'. Het drietal nam in mei en juni 2016 deel aan een solidariteitscampagne voor de pro-Koerdische krant Özgür Gündem, waarbij zij tijdelijk hoofdredacteur waren van Özgür Gündem. Op 25 december 2017 kwam hun rechtszaak opnieuw voor, maar de rechter schortte de zitting op tot 18 april 2018

Roosevelt Four Freedoms Awards
De Four Freedoms Awards worden ieder jaar toegekend aan mannen, vrouwen en organisaties, die met hun inzet en prestaties een grote toewijding hebben laten zien aan de idealen die President Franklin Delano Roosevelt in zijn historische Four Freedoms speech in 1941 verkondigde. In deze speech stelde hij dat het voor het voortbestaan van een duurzame democratie noodzakelijk is dat iedereen, overal in de wereld, recht heeft op vier fundamentele mensenrechten: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Na 77 jaar hebben deze woorden nog niets aan waarde en belang ingeboet.

Four Freedoms Awards werden eerder uitgereikt aan vooraanstaande personen, onder wie Harry S. Truman, H.K.H. Prinses Juliana, John F. Kennedy, Nelson Mandela, J. William Fulbright, Arthur Miller, Jimmy Carter, voormalig Secretaris Generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, Malala Yousafzai, Ruth Bader Ginsburg en dr. Angela Merkel. De Roosevelt Foundation en het Roosevelt Institute in New York willen mensen inspireren om zich in te zetten voor de bevordering van deze vier vrijheden, overal in de wereld. De Four Freedoms Awards ceremonies vinden in de oneven jaren plaats in New York en in de even jaren in Middelburg.