President Erdogan wil dat definitie ‘terrorist’ ook van toepassing is op journalisten en politici

President Erdogan van Turkije vindt dat de definitie van een terrorist voortaan ook van toepassing moet zijn op hun 'volgelingen', zoals parlementariërs, mensenrechtenactivisten en journalisten. Zijn uitspraken volgen op de arrestatie van drie wetenschappers op beschuldiging van terroristische propaganda. Dit gebeurde nadat zij hadden opgeroepen tot een einde van de veiligheidsoperaties in het zuidoosten van Turkije. Erdogan stelde dat de academici een prijs zullen betalen voor hun 'verraad'.

 

"Niet alleen de persoon die de trekker overhaalt, is een terrorist, maar ook degenen die dat mogelijk maken, ongeacht hun functie of status", aldus Erdogan. Hij voegt hieraan toe dat het kan gaan om een journalist, parlementariër of burgerrechtenactivist. Zij uitspraken volgen kort na de zelfmoordaanslag in de Turkse hoofdstad Ankara. Ten minste 34 burgers kwamen om en 125 mensen raakten gewond toen op zondag 13 maart een autobom vlakbij het een plein in het district Kizilay ontplofte.

Eerder stelde Erdogan de uitspraak van het hoogste gerechtshof in Turkije in twijfel te trekken toen het Hof twee journalisten van het dagblad Cumhuriyet vrijsprak die in de gevangenis zaten, omdat hun recht op de vrijheid van meningsuiting was geschonden. De journalisten, hoofdredacteur Can Dündar en Erdem Gül, chef van de bureauredactie in Ankara, werden in november 2015 gearresteerd op beschuldiging van spionage en een poging de regering omver te werpen. Mogelijk hangt hen een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd als zij in maart terecht moeten staan.

Staatsovername Zaman
De incidenten zijn onderdeel van een reeks van aanvallen op de media in Turkije, met als voorlopig dieptepunt de staatsovername van het dagblad Zaman, dat op vrijdag 4 maart onder toezicht werd gesteld. Op maandag 7 maart gebeurde hetzelfde met het persbureau Cihan. Beide vallen onder het mediaconcern Feza Gazetecilik, dat dichtbij de islamitische geestelijke Fethullah Gülen staat. Hij was ooit een bondgenoot van de president Erdogan, maar de twee zijn sinds 2013 rivalen. Ook media die niets met Gülen te maken hebben, ondervinden censuur en vervolging. De onafhankelijke tv-zender IMC werd vorige week uit de lucht gehaald, vanwege de manier waarop werd bericht over de Koerden.

Bron: The Independent, 16-3-2016; Volkskrant, 8-3-2016