Hoe houd je je als journalist staande in het repressieve klimaat in Turkije? Blijf je je werk doen als je weet dat (zelf)censuur en strafvervolging op de loer liggen? En hoe zorg je dat je financieel het hoofd boven water houdt? Over deze en andere vragen gaan journalisten uit Turkije in discussie tijdens het debat 'Strijden tegen de klippen op: een uitweg uit de mediacrisis in Turkije', dat Stichting Röportaj, journalistenvakbond NVJ en de Turkse arbeidersvereniging DIDF op vrijdag 28 september in De Balie organiseren.
De journalistiek in Turkije staat onder zware druk. Ruim 180 mediatitels hebben sinds de mislukte staatsgreep in juli 2016 hun deuren moeten sluiten. Meer dan 160 journalisten zitten in de gevangenis, terwijl honderden verslaggevers, columnisten en radio- en tv-makers in afwachting zijn van hun proces. Kranten die geen openlijke steun betuigen aan de regering worden in hun bestaansrecht bedreigd, doordat publieke en private inkomstenstromen worden afgesneden door boetes of overnames. De vraag is hoe onafhankelijke media kunnen overleven in dit repressieve klimaat. Zien journalisten perspectieven voor nieuwe oplossingen, nu bijna alle media onder controle staan van de autoriteiten? Welke nieuwe (financierings)modellen en journalistieke vormen bieden een uitweg?
De volgende gasten gaan met elkaar in debat:
• Erol Önderoğlu, vertegenwoordiger in Turkije van Reporters sans Frontières en redacteur van het onafhankelijke mediaplatform Bianet. Önderoǧlu heeft in ruim 4.600 artikelen en columns over talrijke schendingen van de persvrijheid gerapporteerd en liet zich niet afschrikken door bedreigingen en opsluiting. Hij zat in 2016 tien dagen vast vanwege zijn deelname aan een solidariteitsactie voor de pro-Koerdische krant Özgür Gündem. De Roosevelt Foundation onderscheidde Önderoǧlu in mei 2018 met de Four Freedoms Award voor de Vrijheid van Meningsuiting. Deze prestigieuze prijs is hem toegekend vanwege zijn grote inzet voor de vrijheid van meningsuiting in Turkije.
• Fatih Polat is hoofdredacteur van het dagblad Evrensel, één van de laatste nog overgebleven onafhankelijke dagbladen in Turkije. Sinds Demirören Holding, dat nauwe banden met de regering onderhoudt, dit voorjaar mediaconglomeraat Doğan Holding overnam, staat 95 procent van de media onder controle van de Turkse autoriteiten, aldus Polat: "Natuurlijk is ons werk nu moeilijker, want 95 procent van de media communiceert op dezelfde toon. Maar misschien dat lezers nu juist wel op zoek gaan naar dat andere geluid, naar onafhankelijke media."
Beide journalisten gaan in gesprek met Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid en woordvoerder Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking voor de SP. Het debat staat onder leiding van Tan Tunali, voormalig Turkije-correspondent, freelance journalist en bestuurslid van Röportaj.
Tijdens de bijeenkomst is ruimte voor een uitwisseling van publiek met de sprekers.
Datum: 28 september 2018
Tijdstip: 19.30 - 21.30 uur
Plaats: De Balie (Salon), Amsterdam
Voertaal: gedeeltelijk Engels
Entree: gratis
Aanmelding is mogelijk door een e-mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het debat is mede mogelijk gemaakt door de Eva Tas Foundation, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en De Balie.