Opnieuw geen vrijspraak voor journalisten Cumhuriyet

De rechtszaak tegen 20 journalisten van het dagblad Cumhuriyet, van wie vijf journalisten al maanden vastzitten, heeft niet tot vrijspraak geleid. Tijdens de zitting - die op 25 december plaatsvond voor het gerechtshof in Çağlayan, Istanbul - besloot de rechter dat zij in detentie blijven. De journalisten worden beschuldigd van steun en propaganda voor een terroristische organisatie. De volgende zitting is op 9 maart 2018 in de Silivri-gevangenis in Istanbul.

 

Tijdens de zitting gaf de rechtbank journalist Ahmet Şık geen toestemming een verklaring af te leggen en gelastte hem de rechtszaal te verlaten. De vijf gedetineerde journalisten - hoofdredacteur Murat Sabuncu, columnist Kadri Gürsel, voorzitter van de Raad van Bestuur van Cumhuriyet Akın Atalay, stafmedewerker Emre İper en verslaggevers Ahmet Şık en Ahmet Kemal Aydoğdu - zullen voorlopig achter de tralies blijven. Atalay en Sabuncu waren op het moment dat de rechtszaak voorkwam 422 dagen gedetineerd, Şık zat 361 in detentie en İper 264 dagen. Lees hier de verklaring van Ahmet Sik.

Doğan Satmış – gedurende 16 jaar plaatsvervangend hoofdredacteur van Cumhuriyet – verwierp de beschuldiging dat de aangeklaagde journalisten de staatsgreep die door aanhangers van Fethullah Gülen zou zijn gepleegd, in een gunstig daglicht hebben gesteld. "Ik heb nooit beweerd dat mijn vrienden leden zijn van FETÖ ('Fethullahistische Terroristische Organisatie'). In tegendeel: zij hebben jarenlang harde kritiek geuit tegen FETÖ."

Tijdens de rechtszaak waren waarnemers van verschillende organisaties aanwezig, onder wie parlementariërs van de Democratische Volkspartij (HDP) en de Republikeinse Volkspartij (CHP), vertegenwoordigers van Journalisten zonder Grenzen, de Journalistieke Vakbond Turkije (TGS), de Confederatie van Progressieve Vakbonden in Turkije (DİSK), de Turkse Vereniging van Journalisten (TGC) en het Britse consulaat.

Jarenlange gevangenisstraffen geëist

Op 31 oktober 2016 startte de hoofdaanklager van het Gerechtshof in Istanbul een gerechtelijk onderzoek tegen Cumhuriyet vanwege 'publicaties die de coup op 15 juli rechtvaardigen' en het 'plegen van misdrijven uit naam van de PKK/KCK en FETÖ'. Mehmet Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener en Günseli Özaltay kunnen veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van 7,5 tot 15 jaar. Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç en Önder Çelik hangt een gevangenisstraf van 11,5 tot 43 jaar boven het hoofd. Bülent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör en Hikmet Aslan Çetinkaya kunnen worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9,5 tot 29 jaar en Ahmet Şık tot een gevangenisstraf van 7,5 tot 15 jaar.