Drie Duitse journalisten zijn gearresteerd in Turkije terwijl zij verslag deden van de onrust in Zuidoost-Turkije, vooral in de Koerdische stad Diyarbakir. Twee andere buitenlandse verslaggevers zouden ook in hechtenis zijn genomen.
Eén dag nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan beweerde dat internationale media een rol spelen in de onrust onder Koerden in Zuidoost-Turkije zijn naar verluidt vijf buitenlandse journalisten gearresteerd in Diyarbakir terwijl zij verslag deden van botsingen tussen demonstranten en Turkse veiligheidstroepen. Onder hen zijn de Duitse fotojournalisten Ruben Martin Neugebauer, Björn Kietzmann en Christian Grodotzki. Zij worden beschuldigd van spionage, volgens vrienden die zich voor hun vrijlating inzetten. De nationaliteit van de twee andere journalisten is nog niet bekend. Een woordvoerster van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de Duitse ambassade in Ankara 'op de hoogte is gesteld en zo snel mogelijk in overleg met de Turkse autoriteiten informatie over de kwestie zal verzamelen'. Volgens een boodschap op het Twitter-account van Björn Kietzmann's zijn de drie gearresteerd toe zij verslag deden van Koerdische protesten.
Erdogan dreigt met neerslaan protesten
Botsingen tussen aanhangers van de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) en de politie hebben tot minstens 36 doden geleid in het zuidoosten van Turkije. De conflicten volgen op protesten tegen de passieve houding van Turkije ten opzichte van de strijd die wordt geleverd om Kobani, een Koerdische stad in Syrië, gelegen aan de grens met Turkije. De stad is in de afgelopen maand het doelwit geweest van zware aanvallen door IS. Koerdische demonstranten protesteerden de afgelopen dagen in Duitse steden om de regering op te roepen hulp te bieden aan Kobani. In reactie op de onrust heeft president Erdogan gezegd dat hij 'de vandalen uit de straten zal verwijderen'.
"De Republiek Turkije zou geen natie zijn als zij een handvol bandieten niet onder controle zou kunnen houden", zei Erdogan op zondag 12 oktober in een speech in de stad Bayburt in het noordoosten van Turkije. "Zij zullen hiervoor een prijs betalen." Erdogan stelt dat internationale media zijn betrokken bij de onrust, aldus het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Er zijn mediagroepen in het buitenland die het vredesproces tussen de PKK en Turkije willen saboteren", zei Erdogan tijdens een bezoek aan de stad Rize aan de Zwarte Zee.
Turkije staat van 180 landen op de 154ste plaats in de Press Freedom Index van Journalisten zonder Grenzen. Bovendien zitten in Turkije sinds december 2013 volgens het Committee to Protect Journalists 40 journalisten in de gevangenis.
(Bron Reuters, DPA)